Washingtonul vrea să reducă prezența militară a SUA în Africa (responsabil american)

  • 13 Ianuarie 19:20
Washingtonul vrea să reducă prezența militară a SUA în Africa (responsabil american)

Washingtonul dorește să reducă prezența militară americană în Africa, a indicat luni un înalt responsabil american, în contextul în care Franța îi reunește pe liderii statelor din Sahel pentru a încerca să întărească frontul antijihadist, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Resursele consacrate de Pentagon Africii sau Orientului Mijlociu "ar putea fi reduse și apoi reorientate fie către îmbunătățirea pregătirii forțelor americane în țară, fie către zona Pacificului", a declarat șeful de Stat Major american, Mark Milley, sosit la Bruxelles pentru reuniunea Comitetului militar al NATO din 14-15 ianuarie.

"Suntem pe cale de a elabora opțiuni pentru ministrul" american al apărării, Mark Esper, a explicat presei generalul Milley, menționând că este vorba de un proces de reflecție care are loc "în coordonare cu aliații și partenerii SUA din zonele interesate".

Declarațiile sale survin în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron îi reunește luni pe președinții a cinci state africane, Ciad, Niger, Burkina Faso, Mali și Mauritania, așa-zisul grup Sahel 5, pentru a susține legitimitatea contestată a militarilor francezi desfășurați în regiune și a încerca mobilizarea aliaților europeni.

Media americane au scris la finele anului trecut că Pentagonul are în vedere o reducere a numărului de militari americani desfășurați în Africa în cursul următorilor ani, pentru a se concentra cu precădere asupra amenințării concurenței chineze și ruse.

Armata SUA dispune în Africa, prin rotație, de circa 7000 de soldați din forțele speciale care participă la operațiuni comune cu armatele naționale îndreptate împotriva jihadiștilor, mai ales în Somalia. Circa 2000 de soldați din forțele terestre americane desfășoară misiuni de formare în câteva zeci de state africane și iau parte la acțiuni comune - inclusiv cu forțele franceze în cadrul operațiunii Barkhane din Mali -, furnizând în principal asistență logistică, menționează France Presse.

Întrebat în legătură cu eventuala închidere a bazei de drone de la Agadez, în nordul Nigerului, al cărei cost a fost estimat la circa 100 de milioane de dolari și care a fost evocată de ministrul american al apărării, generalul Milley a asigurat că acesta nu a luat încă nicio decizie.

"Să ne economisim forțele nu înseamnă să le reducem la zero", a subliniat responsabilul american.

La reuniunea NATO de marți și miercuri se va discuta între altele și despre prezența militară americană în Irak, pusă sub semnul întrebării după "eliminarea", la 3 ianuarie, a generalului iranian Qassem Soleimani, într-un raid american la Bagdad. Parlamentul irakian a cerut expulzarea celor 5200 de soldați americani din Irak, ceea ce aduce în discuție și prezența militară din alte 75 de state membre ale coaliției antijihadiste conduse de Washington.

Generalul Milley a notat în acest sens că nu lui îi revine să ia decizii cu privire la menținerea sau nu a trupelor americane într-o țară anume, ci președintelui SUA, Donald Trump.

"Tot ce vă pot spune este care sunt politica și planurile noastre actuale, iar instrucțiunile pe care le-am primit de la ministrul apărării și de la președinte sunt că rămânem în Irak", a spus responsabilul american.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:6,2 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
23
Sun
21
Mon
18

Curs oficial BNM 08 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5304 -0.0256
USD 17.3188 0.0041
RON 4.0356 -0.0073
UAH 0.6434 0.0033
RUB 0.2408 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău