Washingtonul transmite un avertisment Hong Kong-ului pentru refuzul de a aplica sancțiuni împotriva Rusiei

  • 08 Octombrie 2022 19:53
Washingtonul transmite un avertisment Hong Kong-ului pentru refuzul de a aplica sancțiuni împotriva Rusiei

Statele Unite au transmis sâmbătă un avertisment Hong Kong-ului, considerând că acest teritoriu chinez riscă să-și păteze reputația prin refuzul de a aplica sancțiuni occidentale împotriva unui iaht având legătură cu unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși, informează AFP.

Ambarcațiunea de 142 de metri, supranumită "The North" (Nordul), a fost văzută joi de localnici lângă intrarea în portul din Hong Kong. Se spune că ar avea legătură cu Alexei Mordașov, unul dintre oligarhii apropiați președintelui rus Vladimir Putin, vizat de sancțiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În aplicarea acestor sancțiuni, mai multe autorități, în special spaniole, italiene, franceze și fijiene, au confiscat iahturi având legătură cu oligarhi ruși pentru a face presiuni asupra președintelui rus Vladimir Putin și anturajului său.

Vineri, Ministerul Marinei din Hong Kong a declarat pentru AFP că aplică sancțiunile Națiunilor Unite, dar că "nu aplică și nu are autoritatea legală pentru a lua măsuri cu privire la sancțiunile unilaterale impuse de alte jurisdicții".

"Posibilitatea ca unii indivizi să folosească Hong Kong-ul ca refugiu pentru a se sustrage sancțiunilor impuse de mai multe jurisdicții pune în continuare sub semnul întrebării transparența mediului economic" din acest teritoriu, a reacționat sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA pentru AFP, transmite Agerpres.

"Reputația Hong Kong-ului de centru financiar depinde de respectarea legislației internaționale și a standardelor internaționale", a adăugat acesta.

Proprietar al grupului rusesc de oțel Severstal, Mordașov deține una dintre cele mai mari averi ale Rusiei.

Potrivit site-urilor de specialitate, iahtul "The North", care este evaluat la 500 de milioane de dolari și are două heliporturi, un cinematograf și cabine de lux, a plecat săptămâna trecută din Vladivostok.

Un purtător de cuvânt al lui Mordașov a declarat joi pentru Bloomberg News că miliardarul se află la Moscova și a refuzat să comenteze pe acest subiect.

China nu a condamnat niciodată invazia rusă și pune conflictul pe seama Statelor Unite și a NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău