Washingtonul promite să apere drepturile omului peste tot în lume (raportul Departamentului de Stat)

  • 31 Martie 2021 08:59
Washingtonul promite să apere drepturile omului peste tot în lume (raportul Departamentului de Stat)

Administrația președintelui american Joe Biden a promis marți să apere drepturile omului ''peste tot'' în lume, inclusiv în țările partenere ale SUA, marcând astfel o ruptură de diplomația selectivă și ''silențioasă'' din timpul mandatului fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump, transmite AFP.

''Tendința pentru drepturile omului continuă să fie în direcția greșită'' în ''toate regiunile lumii'', a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, la prezentarea raportului anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului în lume.

El a insistat în mod special pe ''genocidul comis împotriva uigurilor majoritar musulmani'' în regiunea chineză Xinjiang și pe reprimarea manifestanților de către forțele armate în Myanmar. Blinken a evocat și ''arestările de opozanți'' în Rusia, ''violența contra manifestanților în Belarus'', ''abuzurile comise asupra locuitorilor în Yemen'' și ''execuțiile, disparițiile forțate și actele de tortură comise de regimul sirian''.

Demnitarul american nu a anunțat nicio nouă măsură punitivă, în contextul în care sancțiunile impuse pentru moment Chinei sau Myanmarului, de exemplu, nu au permis obținerea de rezultate mai bune.

''Vom utiliza toate instrumentele diplomației noastre pentru a apăra drepturile omului și a-i trage la răspundere pe cei care comit abuzuri'', a avertizat Antony Blinken, care a precizat că SUA încearcă totuși să desfășoare acțiuni ''la unison'' cu aliații săi, așa cum s-a întâmplat recent împotriva Rusiei, Myanmarului sau Chinei.

Șeful Departamentului de Stat a dat asigurări că administrația Biden se va opune ''încălcărilor drepturilor omului peste tot unde se produc ele și indiferent dacă cei responsabili sunt adversari sau parteneri'' ai SUA.

''Prea des în ultimii ani, apărătorii drepturilor omului nu au auzit decât tăcere din partea noastră'', a continuat Antony Blinken, într-un atac evident la adresa politicii externe promovate de predecesorul său, Mike Pompeo.

La fel ca în fiecare an, raportul anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului enumeră, de asemenea, abaterile din țări considerate parteneri-cheie ai Washingtonului, precum Egiptul, India sau Arabia Saudită.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău