Washingtonul îndeamnă Chișinăul să realizeze condițiile negociate cu FMI

  • 23 Septembrie 2016 16:20
Washingtonul îndeamnă Chișinăul să realizeze condițiile negociate cu FMI

Adjunctul Secretarului de Stat SUA, Victoria Nuland a îndemnat autoritățile de la Chișinău, în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip, să nu rateze șansa oferită de FMI și Comisia Europeană și să realizeze toate condițiile negociate.

Totodată, potrivit unui comunicat al Guvernului, Victoria Nuland a salutat rezultatele obținute de Guvern. Ea a reiterat și disponibilitatea țării sale de a susține și în continuare integritatea teritorială a Republicii Moldova și rezolvarea pe cale pașnică a problemei transnistrene.

Pavel Filip a dat asigurări că toate condițiile FMI vor fi îndeplinite în termenele stabilite.

Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, Fondul Monetar Internațional a înaintat autorităților de la Chișinău o listă cu 16 precondiții care țin de domeniile financiar-bancar, bugetar și energetic, inclusiv convertirea a peste un miliard de dolari, sustrași din sistemul bancar din Republica Moldova, în hârtii de valoare de stat. În același timp Andrian Candu a menționat că cel mai probabil acordul cu FMI ar putea fi semnat în luna octombrie, când vor fi îndeplinite în totalitate cerințele Fondului.

Amintim că în luna iulie, Guvernul Republicii Moldova și experții Fondului Monetar Internațional au ajuns la o înțelegere la nivel de personal, asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe trei ani în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea și Consiliul Executiv al FMI care se va întruni în luna octombrie.

Totuși, în opinia unor experți, coaliția de guvernământ nu are posibilități, dar nici voința de a îndeplini în totalitate condițiile impuse de FMI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău