Washingtonul consideră că a ''restabilit un anumit nivel de descurajare'' cu Iranul

  • 09 Ianuarie 2020 08:30
Washingtonul consideră că a ''restabilit un anumit nivel de descurajare'' cu Iranul

Statele Unite consideră că au "restabilit un anumit nivel de descurajare" față de Iran cu răsunătoarea eliminare a generalului iranian Qassem Soleimani, a afirmat miercuri șeful Pentagonului, Mark Esper, citat de AFP, preluat de Agerpres.

"Cu loviturile pe care le-am efectuat împotriva Kataib Hezbollah la sfârșitul lui decembrie și apoi operațiunea noastră împotriva lui Soleimani, consider că am restabilit un anumit nivel de descurajare cu ei", a declarat presei ministrul american al apărării. "Vom vedea însă. Viitorul o va spune", a adăugat Mark Esper.

Statele Unite se așteaptă ca milițiile șiite irakiene să continue să desfășoare operațiuni contra forțelor americane din Irak, "dirijate direct sau nu de către Iran", a adăugat el.

Va trebui atunci "să reacționăm ferm pentru a ne asigura că menținem acest nivel de descurajare la un nivel ridicat", a subliniat demnitarul american.

Șeful de stat-major american, generalul Mark Milley, a apărut mai rezervat în legătură cu efectul descurajator al eliminării generalului Soleimani.

"Cred că este probabil prea devreme pentru a spune asta", a declarat el, subliniind că tirul de rachete iraniene asupra unor baze unde staționau soldați americani în Irak erau "destinate să ucidă".

Iranul a tras 16 rachete balistice de pe trei situri, dintre care 11 au lovit baza aeriană Ain al-Assad (vest), una cea de la Erbil (nord) și patru nu au funcționat, a precizat generalul Milley.

"Cred că erau destinate să provoace pagube structurale, să distrugă autovehicule, echipamente și avioane și să ucidă", a declarat el. Faptul că nu au fost victime "are mai multă legătură cu tehnicile defensive pe care le-au utilizat forțele noastre decât cu intențiile" Iranului, a ținut să menționeze șeful statului-major.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău