Washingtonul cere Moscovei să înceteze orice activitate militară în jurul centralelor nucleare din Ucraina

  • 08 August 2022 19:47
Washingtonul cere Moscovei să înceteze orice activitate militară în jurul centralelor nucleare din Ucraina

Statele Unite au cerut luni Rusiei să înceteze orice activitate militară în interiorul și în jurul centralelor nucleare din Ucraina, inclusiv a celei din Zaporojie, care se află sub control armatei ruse, potrivit Le Monde.

„Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în interiorul și în jurul centralelor nucleare ucrainene și să returneze controlul Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unei conferințe de presă la bordul Air Force One. „Să te lupți în jurul unei centrale nucleare este periculos”, a spus ea, precizând că, potrivit datelor colectate, „din fericire, nu avem niciun indiciu de creștere anormală a nivelului de radioactivitate”.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc încă de vineri de bombardarea uzinei Zaporojie din sudul Ucrainei, care a căzut în mâinile soldaților ruși la începutul lunii martie. Rusia a declarat că ultima lovitură, din noaptea de sâmbătă spre duminică, a avariat o linie de înaltă tensiune care alimentează cu energie electrică două regiuni ucrainene.

Bombardamentul „de către forțele armate ucrainene” este „potențial extrem de periculos” și „ar putea avea consecințe catastrofale pentru o zonă largă, inclusiv pe teritoriul european”, a acuzat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat sâmbătă că rapoartele din Zaporojie, unde unul dintre reactoare a trebuit să fie oprit, sunt „din ce în ce mai alarmante”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău