Washingtonul anunță prima întâlnire cu talibanii după retragerea din Afganistan

  • 09 Octombrie 2021 10:57
Washingtonul anunță prima întâlnire cu talibanii după retragerea din Afganistan

O delegație americană va purta discuții cu reprezentanți ai talibanilor cu începere de sâmbătă pentru prima dată de la retragerea din Afganistan, a anunțat vineri Departamentul de Stat, notează AFP, potrivit Agerpres.

Echipa americană se va întâlni cu înalți responsabili talibani sâmbătă și duminică la Doha, în Qatar, a indicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Statele Unite au păstrat contactul cu noii conducători ai Afganistanului după ce ei au cucerit capitala, Kabul, în august, dar aceasta va fi prima întâlnire care va avea loc fizic.

"Vom face presiuni pentru ca talibanii să respecte drepturile tuturor afganilor, inclusiv femeilor și fetelor, și să formeze un guvern incluziv beneficiind de un sprijin larg", a spus purtătorul de cuvânt.

"Într-un moment în care Afganistanul se confruntă cu posibilitatea unei recesiuni economice severe și a unei crize umanitare, vom face presiuni pentru ca talibanii să acorde liber acces agențiilor umanitare în zonele în dificultate", a adăugat el.

Întâlnirea de la Doha nu înseamnă în niciun caz că Statele Unite recunosc regimul taliban din Afganistan, a insistat Departamentul de Stat.

"Vom continua să spunem clar că orice legitimitate trebuie meritată prin acțiunile talibanilor", a declarat purtătorul de cuvânt.

Reprezentanții americani vor insista și asupra priorității președintelui Joe Biden de a obține plecarea din Afganistan a cetățenilor americani și afgani care au ajutat armata SUA în cei 20 de ani de conflict.

Washingtonul a subliniat că talibanii au cooperat până în prezent pentru a facilita plecarea cetățenilor americani. Aproximativ 100 se află în continuare în Afganistan, majoritatea americani cu legături strânse cu Afganistanul și care încă nu s-au decis să părăsească țara, potrivit oficialilor americani.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat componența celor două delegații trimise la Doha.

Înalți responsabili americani, printre care generalul Frank McKenzie, s-au întâlnit cu oficialii talibani în august la Kabul, reamintește AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău