Vulnerabilitatea R. Moldova nu este de ordin energetic, ci de ordin social / Opinii

  • 04 August 2022 09:11
Vulnerabilitatea R. Moldova nu este de ordin energetic, ci de ordin social / Opinii

În condițiile unei situații energetice dramatice, premierul Natalia Gavrilița trebuie să meargă în Rusia pentru a negocia cu Kremlinul un preț mai bun la gaz. O spune ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, potrivit căruia Chișinăul trebuie să obțină un dialog cu partea rusă, iar în timpul negocierilor să forțeze cartea regiunii transnistrene. În același timp, expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov, spune că probabilitatea ca Gazprom să rezilieze contractul cu Moldovagaz este redusă, întrucât acest lucru ar însemna sistarea livrărilor și pentru regiunea transnistreană, notează IPN.

Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că tariful mare la gaz creează o situație extrem de complicată atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru agenții economici. Mulți dintre cei care folosesc gaz în procesul de producere vor fi nevoiți să-și sisteze afacerile, spune Slusari. În acest context, fostul vicepreședinte al Parlamentului cere autorităților să meargă în Rusia la negocieri.

„Chiar dacă livrările nu vor fi întrerupte  de către Gazprom și nu va fi schimbată formula, acest tarif care ar putea crește până la 30 de lei, este insuportabil nu doar pentru populație. Dar pentru agenții economici situația este complet dramatică, se vor distruge ramuri întregi ale economiei. De asta, consider că prim-ministrul trebuie să meargă la negocieri cu Federația Rusă. Dar negocierile nu trebuie să pornească de pe poziția unui vasal. Știm că Rusia are nevoie de regiunea transnistreană, dar eu admit situația că ei la un moment dat vor lăsa și regiunea transnistreană. Trebuie să i se explice Rusiei că pentru a compensa tariful mare, avem nevoie de fonduri suplimentare, iar pentru asta vom recurge la impozitarea importurilor pentru regiunea transnistreană. Calculele arată că bugetul public național de la neimpozitarea importurilor din stânga Nistrului pierde cel puțin 4 miliarde de lei”, a spus ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, Rusia ar fi sistat demult livrările de gaz pentru malul drept al Nistrului, dar înțelege că asta presupune o adevărată criză umanitară în regiunea transnistreană.

„Cred că Gazprom își dorește să rezilieze contractul cu Moldovagaz și toate semnele indică faptul că Federația Rusă caută soluții pentru a livra gaze regiunii transnistrene, fără a avea obligația de a livra gaz pe malul drept al Nistrului. Probabilitatea unui astfel de scenariu este relativ joasă, iar în prezent singura garanție pentru care gazul ajunge în regiunea transnistreană este Republica Moldova. Dacă Republica Moldova și-ar fi achiziționat gazele naturale ocolind regiunea transnistreană, prin sud, prin stația Orlovka, sunt convins că ucrainenii n-ar permite trecerea gazelor către Tiraspol. Scenariul în care va fi reziliat contractul cu Gazprom este puțin probabil. Dar el nu poate fi complet eliminat. Cred că vulnerabilitatea noastră cea mai mare nu este pe dimensiunea energetică, ci socială. Există riscul unei crize umanitare în stânga Nistrului. Atât timp cât Rusia știe că Republica Moldova nu este capabilă să absoarbă un șoc, o criză umanitară din stânga Nistrului, Rusia ne va șantaja”, a spus Victor Parlicov.

Recent, președintele Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că în luna august Republica Moldova achită 1458,5 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom, față de 980 de dolari, cât a plătit în luna iulie. Astăzi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se întrunește în ședință pentru a examina solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifului la gaz pentru consumatori.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău