Vulcanii din Guatemala înregistrează din nou activitate eruptivă

  • 21 Februarie 2021 12:44
Vulcanii din Guatemala înregistrează din nou activitate eruptivă

Vulcanii Fuego și Pacaya, din apropierea capitalei Guatemalei, plasați sub monitorizare la începutul anului, au înregistrat o intensificare a activității eruptive, a alertat sâmbătă Institutul de vulcanologie din această țară, informează AFP, preluat de Agerpres.

 

Vulcanul Fuego, situat la 35 de kilometri sud-vest de Ciudad de Guatemala și având o altitudine de 3.763 de metri, a înregistrat explozii de intensitate mică și moderată în timpul nopții și al dimineții, expulzând coloane de cenușă la o înălțime de peste 4.500 de metri.

Vulcanul Pacaya, cu o înălțime de 2.552 de metri, situat la circa 25 de kilometri sud de Ciudad de Guatemala, menține ''un nivel de activitate ridicat'', un flux de lavă revărsându-se peste versanți. În urma exploziilor, coloane de cenușă au fost expulzate până la aproape 3.000 de metri altitudine, pulberea depunându-se apoi peste localitățile din vecinătate.

Un al treilea vulcan, Santiaguito, cu o înălțime de 2.500 de metri, situat la circa 230 de kilometri vest de Ciudad de Guatemala, a început de asemenea să fie activ.

Acești trei vulcani înregistrează perioade alternative de activitate, așa cum s-a întâmplat în iulie și la sfârșitul lui decembrie 2020, când au fost plasați sub strictă monitorizare.

În iunie 2018, un flux de magmă care s-a revărsat pe versanții vulcanului Fuego a provocat una dintre cele mai grave catastrofe din Guatemala, ducând la moartea a 202 de locuitori, alți 229 fiind dați dispăruți.

În mai 2010, un fotojurnalist a decedat pe când se afla pe unul dintre versanții vulcanului Pacaya, după ce a inhalat gaze toxice în timp ce realiza un reportaj. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău