Vreme extremă în Europa. Incendii în Albania și Tenerife, fenomene extreme în Polonia, caniculă în Franța

  • 21 August 2023 18:34
Vreme extremă în Europa. Incendii în Albania și Tenerife, fenomene extreme în Polonia, caniculă în Franța

Vremea extremă afectează mare parte din Europa. În Albania, incendiile de vegetație s-au apropiat de o stațiune turistică. Iar în insula spaniolă Tenerife, flăcările sunt greu de stăpânit din cauza vântului puternic.

Pompierii albanezi s-au luptat toată noaptea cu incendiile de vegetație care amenințau o stațiune turistică din sudul țării. Flacările au mistuit zeci de hectare de teren și s-au apropiat foarte multe de clădiri dar și de plantațiile de măslini, transmite portalul Stirile TVR.

Abia în aceasta dimineața, pompierii au reușit să oprească extinderea flacărilor. Potrivit autorităților, incendiile sunt declanșate de fermierii care dau foc pentru a curăța terenul după recoltă.

Flacările au iluminat cerut nopții și în insula spaniolă Tenerife. Cea mai afectată regiune este cea din nordul insulei, unde flacările sunt scăpate de sub control din cauza vântului puternic. Sunt aproape 26 mii de persoane evacuate din 11 localități.

Pe de alta parte, Polonia se confruntă cu fenomene extreme. În unele regiuni, în special în nordul țării și în centru, temperatura trece de 30 de grade. Doctorii îi avertizează pe cei cu probleme de sănătate să nu iasă din casă în plină caniculă.

În sudul țării, este avertisment de ploi torențiale, însoțite de grindină.

În Franța începe o nouă săptămână de caniculă, cu 50 de departamente plasate sub cod portocaliu de către Météo-France. Doar părțile de nord și nord-vest ale țării sunt cruțate. Un val de căldură durabil și intens pentru perioada asta s-a instalat peste țară , rezumă meteorologii , menționând că temperaturile maxime de 35 până la 39 de grade au fost observate în zona de cod portocaliu, până la vârful de 41 de grade.

Vârful valului de căldură este așteptat între marți și miercuri, cu 40 până la 42 de grade așteptate , avertizează Météo-France, calificând acest „episod intens și de durată de caniculă" drept „deosebit de târziu pentru sezon" .

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău