Votul uninominal | Sistem politic ar rupe și mai mult legătura dintre cetățeni și deputați, în opinia experților

  • 15 Martie 2017 16:33
Votul uninominal | Sistem politic ar rupe și mai mult legătura dintre cetățeni și deputați, în opinia experților

Proiectul de modificare a sistemului electoral prin introducerea sistemului uninominal de vot la alegerile parlamentare provoacă mai multe semne de întrebare și conține un șir de neclarități, în opinia experților.

Introducerea unui asemenea sistem electoral nu este oportună, va complica și mai mult procesul electoral, iar costul scrutinelor va fi mai mare, mai atenționează analiștii.

Pentru alegerile parlamentare urmează să fie constituite 101 circumscripții electorale, iar în fiecare circumscripție să fie ales câte un deputat. Circumscripțiile vor fi împărțite în funcție de numărul de alegători. Astfel, în municipiul Chișinău, spre exemplu, ar urma să fie constituite aproximativ 20 de circumscripții, respectiv să fie aleși tot atâția deputați. Circumscripțiile pentru cetățenii moldoveni din diaspora ar urma să fie înființate în funcție de numărul alegătorilor înregistrați în prealabil.

În regiunea transnistreană urmează, de asemenea, să fie create circumscripții electorale, însă alegeri în raioanele controlate actualmente de regimul separatist de la Tiraspol ar urma să fie organizate doar atunci când vor exista condiții pentru aceasta. Conform proiectului, până în acel moment, mandatele destinate locuitorilor din regiunea transnistreană vor rămâne vacante. Autorii proiectului propun ca deputații să poată fi revocați, prin referendum, cu excepția primului și ultimului an de mandat.

Proiectul conține mai multe neclarități, iar soluțiile propuse nu rezolvă problemele, consideră expertul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică.

”Soluția cu privire la alegătorii din regiunea transnistreană pare mai mult exclusivă decât inclusivă. Ori noi astfel, mai degrabă îi excludem din procesul politic de la Chișinău. În ce privește diaspora, nu este clar care au să fie circumscripțiile”, a declarat Pavel Postică.

În plus, o eventuală trecere la sistemul uninominal ar complica și mai mult organizarea procesului electoral,  care ar deveni și mai costisitor, mai atenționează expertul.

În pofida intențiilor declarate, sistemul uninominal de vot nu va rezolva problema independenței deputaților și nici nu va crea o legătură mai strânsă între aleși și alegători, consideră, la rândul său, analistul politic Veaceslav Berbeca.

”Îmi fac griji că vom avea situații similare cu cele din Ucraina când după introducerea sistemului uninominal deputații sunt influențați de oligarhi. Sau putem aduce exemplu Găgăuziei unde în Adunarea parlamentară au ajuns independenți, după care au aderat la un partid politic. Mă tem că un astfel sistem politic ar rupe și mai mult legătura dintre cetățeni și deputați”, a spus Veaceslav Berbeca. 

Proiectul privind modificarea sistemului electoral a fost elaborat de deputații Partidului Democrat și înregistrat ieri în Parlament. Opoziția, precum și reprezentanți ai guvernării au anunțat anterior că nu vor susține proiectul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău