VOTAT | Parlamentul a desemnat doi judecători la Curtea Constituțională. Cine sunt aceștia și unde au activat

  • 16 August 2019 11:58
VOTAT | Parlamentul a desemnat doi judecători la Curtea Constituțională. Cine sunt aceștia și unde au activat

Parlamentul a votat pentru desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională.

Este vorba de Domnica Manole și Vladimir Țurcan, abii fiind votați de către 54 de deputați. Vladimir Țurcan și Domnica Manole urmează să depună jurământul în fața președintelui, Parlamentului și membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Ei acum depun jurământul în plenul Parlamentului, în prezența lui Igor Dodon.

Domnica Manole a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat. A activat anterior consultant la Judecătoria Supremă, judecător la Judecătoria Ciocana, iar în perioada 2004-2017 a fost judecător în cadrul Curții de Apel Chișinău. La alegerile parlamentare din 24 februarie a candidat din partea blocului ACUM în circumscripția uninominală nr.40 (Cimișlia), unde a câștigat democratul Dumitru Diacov.

Vladimir Țurcan a absolvit în anul 1976 Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat "Mihail V. Lomonosov" din Moscova. După facultate, a fost procuror în orașul Râbnița, iar în 1986-1990 - șef al Comitetului Juridic permanent al RSS Moldovenească. El a activat în calitate de deputat, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, precum și ambasador extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Republica Kazahstan (5 martie 2003) și în Turkmenistan (16 aprilie 2003). Țurcan a cumulat astfel reprezentarea diplomatică în Rusia, Kazahstan, Armenia și Turkmenistan. Menționăm că acum el este deputat PSRM. 

Menționăm că după ce în urma concursului pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională au fost desemnați drept candidați Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. Ieri, un grup de deputați au anunțat desemnarea Domnicăi Manole și a lui Dumitru Pulbere. Ulterior, candidatura lui Pulbere a fost înlocuită cu cea a lui Țurcan deoarece primul a deținut deja două mandate de judecător la Curtea Constituționale, iar, potrivit legislației, nu mai are dreptul să dețină această funcție. 

Vladimir Țurcan a fost și membru al Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Parlamentului. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău