Votat în prima lectură | Pedepse mai dure pentru mercenari

  • 12 Martie 2020 14:05
Votat în prima lectură | Pedepse mai dure pentru mercenari

Deputații au votat în primă lectură modificări la Codul Penal. Pedepsele pentru mercenari și pentru organizatorii acestora vor fi înăsprite. Autorii inițiativei admit că înăsprirea pedepsei nu va elimina definitiv fenomenul mercenariatului, însă, în opinia lor, orice persoană trebuie să fie conștientă de inevitabilitatea răspunderii penale pentru aceste crime, transmite IPN.

Potrivit proiectului, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituționale ori violarea integrității teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani, în comparație cu de la 3 la 7 ani cum este în prezent.

Totodată, angajarea, instruirea, finanțarea sau altă asigurare a mercenarilor, precum și folosirea lor într-un conflict armat, în acțiuni militare sau în alte acțiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituționale ori violarea integrității teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 10 la 15 ani. În prezent, pentru aceste fapte Codul Penal prevede de la 5 la 10 ani de închisoare.

Prin mercenar se înțelege persoana special recrutată care ia parte la operațiunile militare în vederea obținerii unui avantaj personal sau a unei remunerări promise de către o parte la conflict sau în numele acesteia. Și anume, persoană care nu este nici cetățean al părții la conflict, nici rezident pe teritoriul controlat de o parte la conflict, nu este membru al forțelor armate ale unei părți la conflict și nu a fost trimisă de către un stat în misiune oficială ca membru al forțelor armate ale statului respectiv.

Inițiativa legislativă aparține deputaților Mihail Popșoi, Chiril Moțpan, Alexandru Jizdan, Igor Grosu, Virgiliu Pâslariuc. Proiectul urmează să fie aprobat și în lectură finală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău