Votat în a doua lectură: facilități de documentare pentru cetățenii statelor UE care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova

  • 02 Martie 2023 17:24
Votat în a doua lectură: facilități de documentare pentru cetățenii statelor UE care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova

Parlamentul a aprobat în a doua lectură modificări la mai multe acte normative care vizează regimul străinilor în Republica Moldova.

Potrivit proiectului, membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și reprezentanțelor organizațiilor internaționale acreditați în țara noastră, precum și membri familiilor acestora vor fi scutiți de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova. De un regim fără vize pentru călătoriile în Republica Moldova vor beneficia și posesorii de documente de călătorie eliberate de Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Noile reglementări vizează și facilitarea documentării cetățenilor statelor Uniunii Europene prin excluderea obligației de prezentare a mijloacelor de întreținere și asigurării medicale pentru acordarea unui drept de ședere provizoriu în țara noastră, precum și acordarea dreptului de ședere pentru o perioadă de cinci ani. O altă facilitate se referă la termenul de depunere și examinare a cererii de acordare/prelungire a dreptului de ședere, acesta constituind 15 zile calendaristice. Aceste facilități sunt determinate de obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, documentul propune exceptarea de la procedura de obținere a invitației pentru acordarea unei vize de intrare/ieșire pentru străinii titulari ai unui permis de ședere sau ai unei vize valabile (cu excepția vizelor de tranzit) eliberate de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA și Canada.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne în comun cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Proiectul a fost votat, în prima lectură, de 53 de deputați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău