Deputații comuniști și socialiști vor contesta la Curtea Constituțională proiectul de lege privind votul prin corespondență. Deputat PAS: „Nu știu de ce în unele țări ar fi ok și în Rep. Moldova nu”

  • 05 Martie 13:31
Deputații comuniști și socialiști vor contesta la Curtea Constituțională proiectul de lege privind votul prin corespondență. Deputat PAS: „Nu știu de ce în unele țări ar fi ok și în Rep. Moldova nu”

Deputații comuniști și socialiști anunță că vor contesta la Curtea Constituțională proiectul de lege cu privire la votul prin corespondență. Președintele fracțiunii parlamentare a socialiștilor și comuniștilor, Vlad Batrîncea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că legea ar fi discriminatorie și comportă riscuri de fraudare. La rândul său, unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a explicat că acest proiect vine să simplifice exercitarea dreptului la vot pentru cetățenii care sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri până la secțiile de votare. Votul prin corespondență ar urma să fie implementat pentru început în Canada și Statele Unite, transmite Radio Chișinău.

Liderul blocului comuniștilor și socialiștilor, Vlad Batrâncea, susține că proiectul privire la votul prin corespondență pentru diaspora din SUA și Canada, înregistrat la Parlament de către un grup de deputați este unul discriminatoriu și comportă riscuri de fraudare a alegerilor prezidențiale.

„Vom ataca acest proiect la Curtea Constituțională și alte organisme internaționale, dacă el va fi votat în Parlamentul Rep. Moldova. Dar considerăm că mai există spațiu și timp ca majoritatea parlamentară să retragă de pe agendă acest proiect, pentru că este o altă ilegalitate. Nu e bine, stimați guvernați, să aplicați orice metode numai pentru câștiga voturi în plus”, a spus Vasile Grădinaru.

În cadrul emisiunii NEconfidențial de la Radio Chișinău unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat că acest proiect vine să simplifice exercitarea dreptului la vot pentru cetățenii care fac sute de km până la secții, precizând că este un proiect pilot, care, dacă va avea succes la alegerile prezidențiale, pe viitor ar putea fi implementat și pentru diaspora din alte țări.

Reporter Radio Chișinău: – Nu aveți nevoie de avizul Comisei de la Veneția?

Vasile Grădinaru: - Nu este vorba despre obținerea avizului sau neobținerea. Noi întotdeauna ne consultăm pe asemenea subiecte.

Reporter Radio Chișinău: - Dar pe subiectul acesta v-ați consultat?

Vasile Grădinaru: - Trebuie să văd dacă doamna președintă a Comisei juridice a trimis, este în atribuția sa de a expedia proiectele spre consultare Comisei de la Veneția. Bănuiesc… sunt pur și simplu sigur, această experiență există în multe state, se întâmplă și este ok…Nu știu de ce în unele țări ar fi ok și în Rep. Moldova nu. Nu prea cred că ar fi obiecții. Dar da, sigur că vom solicita și opinia Comisei de la Veneția.

Analistul politic Ion Tăbârță consideră proiectul cu privire la votul prin corespondență o inițiativă bună.

„Ulterior vom vedea care vor fi rezultatele ei. Nu cred că există riscuri majore privind implementarea. Trebuie bine pregătită din punct de vedere tehnic. Vom vedea cum va funcționa, de ce nu, să fie implementată și în alte state, pentru a ridica rata de participare la vot a conaționalilor noștri aflați peste hotare”, a spus Ion Tăbârță.

În elaborare acestui proiect de lege au fost luate drept exemplu proiecte de similare din țări ca Austria, Germania, Letonia, Slovacia, Canada, Statele Unite, România. Prima rundă de consultări pe marginea proiectului respectiv va avea loc la 7 martie, la Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:4,63 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău