Vot mixt | Doar 5 sectii pentru Tranisitria si diaspora. Socialiștii și găgăuzii pretind să obțină mai multe
-
16 Octombrie 2017 14:02
Comisia pentru constituirea circumscripțiilor uninominale la alegerile parlamentare din 2018 a stabilit că pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova vor fi formate 46 de circumscripții, iar celelalte cinci vor fi deschise peste hotare și pentru cetățenii din stânga Nistrului. Repartizarea acestora a provocat discuții în cadrul comisiei.
Membrii Comisiei au decis la ultima ședință că 46 din cele 51 de circumscripții vor fi deschise în interiorul țării, în dreapta Nistrului. Dintre acestea, 11 au fost atribuite municipiului Chișinău unde sunt înregistrați aproape 650 de mii de alegători. Alte două circumscripții vor fi formate în municipiul Bălți, iar una în raionul Taraclia, populat preponderent de etnici bulgari, chiar dacă are doar aproximativ 35 de mii de alegători.
Repartizarea circumscripțiilor a provocat dezbateri în special în privința numărului acestora pentru regiunea găgăuză, dar și al celor de peste hotare și pentru cetățenii din stânga Nistrului. Pentru Găgăuzia, unde sunt aproximativ 133 de mi ide alegători, președintele Comisiei Iurie Ciocan a propus două circumscripții, în timp ce reprezentanții regiunii autonome, dar și ai președinției au solicitat cel puțin trei.
„Considerăm că 3 mandate pentru Găgăuzia ar fi o opțiune corectă din partea Comisiei noastre, cu atât mai mult că unul din scopurile noastre este și asigurarea reprezentării minorităților naționale în viitorul Parlament”, a declarat consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi.
De asemenea, socialiștii și președinția cer că în afara țării să fie deschise cel puțin zece circumscripții, iar pentru Transnistria- cinci.Pe de altă parte, președintele Consiliului raional Criuleni, Veaceslav Burlac a calificat drept exagerate aceste propuneri.
”Dacă urmăm logica dumnealor – 3 pentru UTA Găgăuzia, 5 Transnistria, 6 pentru Rusia și patru pentru restul lumii, 11 pentru Chișinău, două pentru Bălți, una Taraclia – avem 32 de circumscripții deja atribuite. Rămân 19 pe care trebuie să le repartizăm pentru restul țării. Eu cred că e o absurditate și cred că nu are logică”, a declarat Veaceslav Burlac.
Expertul Pavel Postică este de părere că vor fi deschise prea puține circumscripții pentru diaspora și pentru regiunea transnistreană.
”Problema mea principală este că nu știu subtilitățile și care au fost argumentele și indicatorii care au determinat membrii comisiei să ia deciziile corespunzătoare. Din punctul meu de vedere este mult prea puțin pentru diaspora și regiunea transnistreană doar cinci circumscripții electorale”, a declarat Pavel Postică.
Comisia urmează să stabilească cum vor fi repartizate circumscripțiile pe teritoriul Republicii Moldova. Analizele preliminare arată că majoritatea raioanelor vor fi divizate, iar unele circumscripții vor fi formate din localități provenind din trei raioane.
Amintim că potrivit sistemului mixt de vot, la alegerile parlamentare, 51 de deputați sunt aleși în circumscripții, iar 50 – pe liste de partid.
Schimbarea sistemului de vot, care a fost decisă de Parlamentul de la Chișinău contrar recomandărilor Comisia de la Veneția,a fost criticată de opoziției și o partea societății civile, iar mai mulți europarlamentari au solicitat suspendarea unei asistențe macrofinanciare pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro.