Vor influența reținerile CNA procesul de negocieri? OPINIA EXPERȚILOR

  • 16 Iulie 2015 13:29
Vor influența reținerile CNA procesul de negocieri? OPINIA EXPERȚILOR

Reținerile de ieri efectuate de Centrul Național Anticorupție, care vizează și rude ale liderului PLDM, Vlad Filat, nu vor influența procesul de negocieri susțin experții. Unii sunt de părere însă că aceste acțiuni au scopul de a-l șantaja pe Vlad Filat.

Procurorii și ofițerii CNA au efectuat ieri percheziții la sediul companiei Caravita, care este administrată de cumnatul și nepotul lui Vlad Filat. Aceștia, alături de alte două persoane, au fost reținute pentru 72 de ore. Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în cadrul unui dosar care vizează fraudele de la Banca de Economii și au avut loc în timpul în care liderii PLDM, PD și PL desfășurau o nouă rundă de negocieri privind crearea unei coaliții majoritare.

La scurt timp, Vlad Filat a scris pe o rețea de socializare că acest lucru nu va afecta crearea unei alianțe pro-europene, dar, în același timp, s-a întrebat de ce aceste rețineri au fost efectuate anume în această perioadă.

Făcând trimitere la aceste mesaj, analistul politic Ion Tăbârță consideră că evenimentele de ieri nu vor împiedica crearea viitoarei coaliții, dar în același timp sugerează că acestea au fost organizate pentru a-l șantaja pe liderul PLDM.

”Coincidențele sunt prea mari și prea stranii. Cel mai probabil în timpul negocierilor s-a produs un scurt circuit. Formatori de opinie apropiați PDM încearcă de a induce ideea că prim-ministrul nu trebuie să fie Vlad Filat și totodată, probabil această funcție să nu aparțină PLDM”, a declarat Ion Tăbârță.

Pe de altă parte, analistul Roman Mihăieș susține că acțiunile de ieri au fost desfășurate în cadrul unei anchete internaționale, organizate de FBI, CNA și DNA din România și nu au nimic comun cu procesul politic de la Chișinău.

”Faptul că întâmplător sau nu unii din cei învinuiți sunt rude cu Vlad Filat paote bineînțeles să fie interpretat de cineva ca fiind o încercare de a presiune pe liderul PLDM în contextul negocierilor care se desfășoară. Dar din punctul meu de vedere aceste supoziții nu au niciun fel de bază pentru că în cazul respectiv este o operațiune comună internațională a 3 organe de urmărire penală”, a declarat Roman Mihăieș.

Amintim că ieri liderii PLDM, PD și PL au reiterat că până la sfârșitul lunii iulie va fi creată noua coaliție și învestit guvernul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău