Vor fi reexaminate două tipuri de pensii, de la 1 ianuarie 2022

  • 28 Decembrie 2021 09:04
Vor fi reexaminate două tipuri de pensii, de la 1 ianuarie 2022

De la 1 ianuarie 2022, Casa Națională de Asigurări Sociale va reexamina pensiile pentru limită de vârstă pentru persoanele care și-au stabilit dreptul la această alocație după 1 ianuarie 1999 și au realizat un stagiu de cotizare după ieșirea la pensie de la 5 la 7 ani. Totodată, de la 1 ianuarie anul viitor vor fi reexamnate pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 1999, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie de dizabilitate, de la 2 ani, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea și actele necesare la organul de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare și mărimea venitului asigurat.

Cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă, precum și cererea de reexaminare a pensiei de dizabilitate se depun în formă electronică, prin intermediul paginii web oficiale a Casei Naționale de Asigurări Sociale www.cnas.gov.md sau la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la domiciliul beneficiarului.

Beneficiarii de pensii sunt îndemnați să depună cererea de reexaminare a alocației online, accesând bannerul „e-Cerere Reexaminare pensie" sau să-și programeze  online vizita la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, conform domiciliului, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS" de pe site-ul CNAS www.cnas.gov.md.

Examinarea dosarului va avea loc în decurs de 60 de zile de la data depunerii cererii, în cazul în care au fost anexate toate actele necesare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău