Vor fi procurate patru tipuri de ambulanțe

  • 22 Februarie 2020 11:11
Vor fi procurate patru tipuri de ambulanțe

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va procura, conform contractului de achiziții publice din 16 aprilie 2019, patru tipuri de ambulanțe (B 4x2, B 4x4, C 4x2 și C 4x4) de la companiile asociate turcești „Das Özel Sağlık Hiz. Ltd. Ști” și „Gizerler oto Motorlu Araçlar A.Ș.”. Valoarea contractului depășește 10,6 milioane de euro.

Costul autospecialelor oscilează între 66 de mii și 73 de mii de euro, în funcție de dotări. Ambulanțele urmează să ajungă în parcul auto al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Într-un răspuns la o solicitare a Agenției de presă IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că la licitația desfășurată în ianuarie 2018 a fost depusă o singură ofertă, cea a companiilor turcești asociate. Anunțul privind desfășurarea licitației a fost publicat inclusiv în Jurnalul Oficial al UE, cum impune Legea privind achizițiile publice.

Procurarea unităților se va face din contul mijloacelor financiare alocate în baza acordului-cadru de împrumut dintre Guvernul Moldovei și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Ministerul precizează că, în iunie 2019, o comisie formată din foști funcționari ai instituției și alți specialiști s-au deplasat în Turcia. Deși s-a anunțat că aceștia ar fi avut obiecții la dotarea ambulanțelor, lipsește un act semnat de toți membrii comisiei privind dotările tehnice ale ambulanțelor deja asamblate. Totodată, prin ordonanța din 6 decembrie 2019, Procuratura Anticorupție a dispus refuzul pornirii urmăririi penale pe marginea procedurilor de achiziții publice privind achiziționarea de ambulanțe, deoarece fapta nu întrunea elementele unei infracțiuni.

Conform contractului de achiziții publice, părțile contractante moldovenești dispun de dreptul de a efectua inspectarea tehnică a calității ambulanțelor, prin intermediul unei inspecții tehnice independente, ceea ce și va fi făcut la recepționarea în țară a ambulanțelor, se mai spune în răspunsul oferit pentru IPN.

În iunie 2018, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat acordarea unui împrumut de 12 milioane de euro Republicii Moldova pentru reînnoirea parcului de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Urmează să fie achiziționate 168 de ambulanțe.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău