Volumul schimburilor comerciale România-Republica Moldova a ajuns la 1,25 de miliarde de euro, în 2016

  • 02 Februarie 2017 13:18
Volumul schimburilor comerciale România-Republica Moldova a ajuns la 1,25 de miliarde de euro, în 2016

Volumul schimburilor comerciale bilaterale între România și Republica Moldova a crescut constat de-a lungul timpului, iar la sfâșitul anului 2016 a ajuns la cifra de 1,25 de miliarde de euro, arată datele oficiale. Informațiile au fost prezentate în cadrul Forumului economic moldo-român, care are loc în cadrul expoziției ”Fabricat în Moldova”.

Rata exporturilor moldovenești pe piața românească era anul trecut de 24 de milioane de euro, potrivit vice-președintelui Camerei de Comerț și Industrie din România,  Adrian Gogulescu. Totodată, România ocupă locul 8 în topul investitorilor străini în Republica Moldova, după capitalul investit și locul întâi, după numărul de firme deschise aici. Adrian Gogulescu a subliniat că relațiile comerciale bilaterale sunt în continuă dezvoltare.

”Camera de Comerț și Industrie a României va contribui cu toate mijloacele pe care le are la orice proiect în interesul mediului de afaceri dintre cele două țări. Zilele acestea încercăm să încurajăm o investiție destul de puternică din România în Republica Moldova în domeniul industriei textile”, a declarat Adrian Gogulescu.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a apreciat faptul că în cadrul expoziției ”Fabricat în Moldova” organizată anul trecut la Iași au fost stabilite relații între companiile de pe cele două maluri de Prut.

”Îi tot întrebam pe ai noștri care au fost la Iași: Cum a mers? ”Eu deja ma contract, eu deja export, eu deja am stabilit niște contacte”, spuneau ei. Acesta este rezultatul muncii noastre”, a declarat Sergiu Harea.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță,  s-a arătat încrezător că relațiile comerciale între Republica Moldova și România au un potențial mare de dezvoltare.

”Știu că sunt în continuare foarte multe oportunități de afaceri care trebuie să fie valorificate. Știu că putem împreună, ambele maluri ale Prutului, să avem mai mult de câștigat din această interacțiune care se bazează pe o comuniune de valori, de limbă, de istorie, de tradiții”, a declarat Daniel Ioniță.

Datele prezentate mai arată că în România au fost deschise până acum aproape 4900 de firme moldovenești, cu un capital de peste 33 de milioane de euro, Republica Moldova fiind pe locul 45 între investitorii străini din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău