Volumul cartografic „Descriptio Bessarabiae” este lansat, astăzi, la București

  • 14 Iunie 2017 09:57
Volumul cartografic „Descriptio Bessarabiae” este lansat, astăzi, la București

Un volum cu 120 de hărți ale spațiului basarabean va fi lansat după-amiază la București, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I". Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român și Biblioteca Centrală Universitară "Carol I".

Atlasul "Descriptio Bessarabiae" este realizat în două versiuni, română și engleză, și valorifică hărți aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și în colecțiile private ale autorilor.

Profesorul universitar Adrian Năstase, coordonatorul volumului, într-o declarație pentru Radio România Actualități: ”Avem o anumită imagine despre Basarabia de după 1812, era momentul în care rușii au preluat acest teritoriu, dar sub denumirea de Basarabia au existat, practic, zone cu un contur ceva mai larg sau mai restrâns în hărțile timpului, și acest lucru ar trebui cunoscut mai bine de noi. Cred că este important să vedem în urmă felul în care au evoluat frontierele, specificul unor aspecte geopolitice pe zona aceasta, să înțelegem că Basarabia ca atare este o realitate care a dispărut din punct de vedere politic și chiar teritorial în 1944, și că Republica Moldova înseamnă din punct de vedere teritorial, pe de o parte, mai mult, și, pe de o altă parte, mai puțin decât teritoriul fostei Basarabii”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău