Volumul ”Cartea etnografului” a fost lansat la un muzeu din Capitală

  • 21 Noiembrie 2019 15:19
Volumul ”Cartea etnografului” a fost lansat la un muzeu din Capitală

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost lansat joi, 21 noiembrie, volumul „Cartea etnografului” cu subtitlul ”Colecții muzeale, obiceiuri și tradiții populare”, semnat de cercetătorul științific superior în cadrul Secției Etnografie a instituției, Maria Ciocanu, informează MOLDPRES.

Volumul a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare în cadrul Programului de editare a cărții naționale, finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, are 528 de pagini și cuprinde activitatea etnografică muzeală, desfășurată de autoare timp de cinci decenii.

Solicitată de MOLDPRES, Maria Ciocanu a menționat că acest volum a fost intitulat ”Cartea etnografului” pentru ca tinerii cercetători, muzeografi să înțeleagă care sunt valorile patrimoniale în cadrul muzeului, cu ce se ocupă un muzeograf și un etnograf. ”Cartea conține mai multe capitole. Unul dintre acestea este consacrat colecțiilor muzeale de patrimoniu, colecții care vorbesc despre ocupațiile principale, despre cultura tradițională. Sunt expuse în această carte cercetările de teren pe domenii, mai ales, obiceiuri și tradiții populare. Un alt capitol este consacrat satului de baștină Boldurești. De asemenea, este un capitol unde sunt materiale inedite de teren – ”Mărturii și descrieri”, precum ar fi nunta de la Crasna, regiunea Cernăuți, nunta din satul Goian, Dubăsari, și alte date etnofolclorice colectate în diferite localități ale R. Moldova. Tot aici sunt imagini de teren”, a precizat autoarea cărții.

În context, doctorul în etnologie, Dorina Onica, șef Secție Etnografie în cadrul muzeului, a afirmat că acest volum conține o analiză a elementelor de patrimoniu cultural material și imaterial sau a patrimoniului etnografic în ansamblu. ”În această carte sunt descrise obiceiurile și sărbătorile de familie, sărbătorile comunitare. Oricine dintre noi se va regăsi în paginile acestei cărți și va face o incursiune în trecutul nostru etnografic și va cunoaște niște elemente specifice ale patrimoniului nostru cultural”, a constatat Dorina Onica,

Prezent la eveniment, scriitorul Victor Prohin a subliniat că în studiile sale, Maria Ciocanu s-a alimentat în primul rând din acel material variat, bogat, pe care l-a moștenit din copilărie. ”Este o carte de zile mari, care trebuie să fie în biblioteca fiecărui sat. Și conaționalii noștri plecați peste hotare, alături de scrumbia și  borcanele pe care le primesc de acasă, s-ar bucura mult mai mult dacă ar primi drept cadou și această carte”, a accentuat Victor Prohin.

Maria Ciocanu s-a născut în anul 1946 în satul Boldurești, raionul Nisporeni. A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. Din 1972 până în prezent, activează la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. A publicat peste 40 de articole de articole științifice și de popularizare a științei, inclusiv catalogul ”Ștergare moldovenești (sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX). Colecțiile Muzeului”, editat în 2003. Pentru merite deosebite în dezvoltarea muzeografiei, în 2003 i s-a conferit titlul onorific ”Om Emerit”.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău