Volodimir Zelenski: Ucraina și-a reevaluat relațiile cu multe țări în urma agresiunii ruse

  • 14 Ianuarie 2023 11:53
Volodimir Zelenski: Ucraina și-a reevaluat relațiile cu multe țări în urma agresiunii ruse

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat vineri, 13 ianuarie, un interviu televiziunii publice poloneze, în care a criticat ceea ce a numit ''meschinăria'' unor țări care nu au ajutat Ucraina în fața invaziei ruse ori au ajutat-o doar ''la telefon'' și a elogiat Polonia și ''atitudinea marilor națiuni'', consemnează agenția EFE.

Răspunsul internațional ce a urmat declanșării războiului cu Rusia a determinat Ucraina să-și ''reevalueze'' relațiile cu multe țări, întrucât răspunsul ''nu a fost același'' din partea tuturor și unii au fost chiar ''meschini'', a spus Zelenski.

Conform președintelui ucrainean, Polonia și vecinii săi baltici (Lituania, Letonia și Estonia) s-au comportat ca adevărați prieteni ai țării sale. ''Nu ne-au sprijinit la telefon, ci au fost cu noi în Ucraina. Aceasta este o prietenie adevărată și în asta constă o alianță'', a indicat el, potrivit Agerpres.

La fel, a continuat Zelenski, pe parcursul ultimelor luni ''a fost de asemenea de mare importanță atitudinea liderilor țărilor mari, precum Olanda, Franța, Germania sau Spania''.

Insistând asupra Poloniei, el a spus că această țară ''a primit în brațele ei milioane de ucraineni'', într-un gest ''foarte impresionant, dezinteresat'', ceea ce îl face să fie ''foarte recunoscător președintelui (polonez, Andrzej Duda), premierului (Mateusz Morawiecki) și tuturor polonezilor''.

„Sunt multe lucruri pe care numai Andrzej (Duda) și cu mine le cunoaștem, chestiuni despre care am discutat fără a folosi mijloace speciale de comunicare interguvernamentală, doar prin WhatsApp. Așa a fost cazul în primele zile de război și mai târziu. Avem o relație personală foarte strânsă'', a mărturisit Zelenski.

Cât despre anunțul Poloniei că este dispusă să ofere Ucrainei tancuri germane Leopard, el l-a descris drept ''o formă de sprijin a Ucrainei'', adăugând însă că ''Polonia nu-și poate asuma singură toate livrările de armament''.

În finalul interviului, Zelenski le-a adresat un mesaj compatrioților săi refugiați în Polonia din cauza războiului, cerându-le să ''rămână ucraineni'' și să arate ''un mare respect pentru națiunea poloneză'', chiar dacă acolo întâlnesc și ''lucruri care nu le plac sau obiceiuri diferite'', și de asemenea să țină minte faptul că ''trebuie să revină în țara lor, întrucât pentru ei luptăm''.

„Războiul se va termina și suntem siguri că se va termina cu o victorie, niciun alt rezultat nu este o opțiune'', a susținut Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău