Volodimir Zelenski susține că războiul din Ucraina este „mai aproape de sfârșit decât credem” și face apel la mai mult ajutor militar

  • 24 Septembrie 09:00
Volodimir Zelenski susține că războiul din Ucraina este „mai aproape de sfârșit decât credem” și face apel la mai mult ajutor militar

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el crede că războiul cu Rusia este „mai aproape de sfârșit” decât cred mulți și a făcut apel la aliați pentru a întări armata Ucrainei, relatează ABC News, citat de G4media.

Planul de victorie este consolidarea Ucrainei”, a declarat Zelenski în timpul unui interviu acordat coprezentatoarei emisiunii Good Morning America.

De aceea le cerem prietenilor noștri, aliaților noștri, să ne întărească. Este foarte important”, a subliniat șeful statului ucrainean. 

Cred că suntem mai aproape de pace decât credem”, a continuat el. „Suntem mai aproape de sfârșitul războiului. Trebuie doar să fim foarte puternici, foarte puternici”.

Zelenski a vorbit pentru ABC News, în timp ce acesta vizita New York-ul luni, 23 septembrie, pentru Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în această săptămână, ca parte a unei călătorii în Statele Unite, unde a promis să prezinte ceea ce el numește „Planul său de victorie” președintelui Joe Biden, precum și altor lideri politici americani cheie.

Zelenski a făcut apel în repetate rânduri la Statele Unite și la Regatul Unit să renunțe la restricțiile impuse rachetelor cu rază lungă de acțiune pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei. Între timp, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că utilizarea armelor occidentale pentru a lovi ținte rusești ar fi considerată o escaladare gravă a războiului și o provocare directă din partea țărilor NATO.

Solicitarea lui Zelenski vine pe fondul luptelor grele din estul Ucrainei, precum și după câteva săptămâni de la incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia. Ucraina a declarat că a cucerit sute de kilometri pătrați și zeci de sate din regiunea Kursk în primele zile ale ofensivei sale surprinzătoare.

Zelenski i-a susținut că Putin este „speriat” de operațiunea Kursk.

Este adevărat. Îi este foarte frică”, a spus el. „De ce? Pentru că poporul său a văzut că nu se poate apăra – că nu își poate apăra tot teritoriul”.

Liderul ucrainean a spus că numai de pe o „poziție puternică” Ucraina îl poate „împinge pe Putin să oprească războiul”.

Zelenski a fost însoțit de soția sa, prima doamnă Olena Zelenska, pentru interviu. La sfârșitul acestei săptămâni, Zelenski este așteptat să călătorească la Washington pentru a se întâlni cu Biden, precum și cu candidații la președinție Kamala Harris și Donald Trump.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Wed
20
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău