Volodimir Zelenski promite să continue lupta împotriva Rusiei pentru eliberarea în întregime a Ucrainei

  • 19 Septembrie 2022 19:15
Volodimir Zelenski promite să continue lupta împotriva Rusiei pentru eliberarea în întregime a Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că nu va exista nicio încetare a luptelor pentru a recâștiga teritoriul pierdut în fața Rusiei, în timp ce Kievul a anunțat că trupele sale au avansat pe malul estic al râului Oskil, amenințând forțele de ocupație rusești din Donbas, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Traversarea râului Oskil este o altă etapă importantă în contraofensiva Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov, deoarece acesta curge spre sud până la râul Siversky Donets, care trece chiar prin Luhansk, una dintre cele două provincii din regiunea Donbas.

„Forțele armate ucrainene au înaintat peste râul Oskil. Începând de ieri, Ucraina controlează malul estic”, au scris Forțele Armate ucrainene pe Telegram la sfârșitul zilei de duminică.

Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a adăugat: „Regiunea Luhansk este chiar în apropiere. Dezocuparea nu este departe”.

În context, Zelenski „ a promis să mențină presiunea asupra Moscovei după câștigurile rapide ale Ucrainei la Harkov în această lună.

„Poate că unora dintre voi li se pare că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie”, a afirmat liderul de la Kiev în discursul său obișnuit de duminică seara. „Dar nu va fi nicio acalmie. Există pregătire pentru următoarea serie. … Căci Ucraina trebuie să fie liberă. În întregime”.

La rândul său, președintele american Joe Biden a mai spus că victoria pentru Ucraina înseamnă îndepărtarea forțelor rusești din întreaga țară și a promis sprijinul SUA atât timp cât va fi nevoie.

„A câștiga războiul din Ucraina înseamnă să scoatem complet Rusia din Ucraina și să recunoaștem suveranitatea. Înfrâng Rusia”, a declarat acesta într-un interviu acordat emisiunii “60 Minutes” difuzată duminică de CBS. „Rusia se dovedește a nu fi atât de competentă și capabilă pe cât mulți oameni credeau că va fi”, a mai spus șeful de la Casa Albă.

Artileria rusă a bombardat duminică orașe și sate de pe linia frontului din est și sud, inclusiv infrastructura civilă din orașul Zaporojie, au declarat oficiali ucraineni.

În acest sens, Marea Britanie a declarat că forțele rusești au extins loviturile asupra infrastructurii civile în urma eșecurilor de pe câmpul de luptă și că este probabil să își extindă și mai mult țintele.

„Pe măsură ce se confruntă cu eșecuri pe linia frontului, Rusia a extins probabil locațiile pe care este pregătită să le lovească în încercarea de a submina direct moralul poporului și guvernului ucrainean”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău