Volodimir Zelenski merge la Adunarea Generală a ONU pentru a le cere liderilor mondiali mai mult sprijin pentru Ucraina și pentru inițiativele privind securitatea alimentară, apărarea și redresarea

  • 19 Septembrie 2023 11:11
Volodimir Zelenski merge la Adunarea Generală a ONU pentru a le cere liderilor mondiali mai mult sprijin pentru Ucraina și pentru inițiativele privind securitatea alimentară, apărarea și redresarea

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa liderilor mondiali în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU care se deschide marți, cu scopul de a obține mai mult sprijin pentru țara sa aflată în dificultate și de a promova inițiativele ucrainene de securitate alimentară, apărare și redresare, relatează Washington Post și France24, citat de caleaeuropeana.ro.

De asemenea, este așteptat să viziteze Capitoliul la sfârșitul acestei săptămâni pentru a-i convinge pe legiuitorii americani să aprobe un nou pachet de asistență de 24 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Președintele Biden va lua, de asemenea, cuvântul la reuniune înaintea lui Zelenski, potrivit programului reuniunii anuale a liderilor mondiali. Aceștia doi trebuie să convingă țările în curs de dezvoltare, care au solicitat în număr din ce în ce mai mare un acord negociat cu Moscova din cauza prețului pe care războiul îl are asupra prețurilor la alimente și energie.

Este de așteptat ca Zelenski să se folosească de apariția sa la Națiunile Unite pentru a sublinia modul în care invazia Kremlinului încalcă cel mai sacru principiu al ONU, cel al suveranității frontierelor, în timpul primei sale vizite în persoană la adunarea internațională de la începutul războiului. „El va prezenta câteva măsuri foarte specifice pe care organizația le poate lua pentru a fortifica principiul integrității teritoriale”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, într-o declarație.

„Pentru noi, este foarte important ca toate cuvintele noastre, toate mesajele noastre să fie auzite de partenerii noștri. Și dacă în cadrul Națiunilor Unite încă – este păcat, dar totuși – mai există un loc pentru teroriștii ruși, întrebarea nu mi se adresează mie. Cred că este o întrebare pentru toți membrii Națiunilor Unite”, a declarat Zelenski după ce a vizitat militari ucraineni răniți dintr-un spital din New York. 

Zelenski urmează să se adreseze marți liderilor mondiali în cadrul Adunării Generale a ONU și să ia cuvântul miercuri la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema Ucrainei. Rusia este un membru permanent al Consiliului, cu drept de veto, iar ministrul de externe Serghei Lavrov este așteptat să facă observații.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping nu au programată participarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău