Volodimir Zelenski îi invită pe președintele și cancelarul Germaniei la Kiev de 9 mai

  • 07 Mai 2022 14:22
Volodimir Zelenski îi invită pe președintele și cancelarul Germaniei la Kiev de 9 mai

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe președintele german Frank-Walter Steinmeier și pe cancelarul Olaf Scholz să viziteze Kievul pe 9 mai, ziua în care Rusia marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Este invitat să vină în Ucraina, poate face acest pas politic foarte puternic de a veni aici pe 9 mai, la Kiev. Nu vă explic semnificația, cred că sunteți suficient de cultivați pentru a înțelege de ce“, a declarat Zelenski pentru think tank-ul britanic Chatham House, citat de Deutsche Welle, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Frank-Walter Steinmeier și Volodimir Zelenski au pus capăt fricțiunilor bilaterale apărute în urma refuzului Ucrainei de a-l primi pe înaltul demnitar german într-o vizită la Kiev. Cei doi șefi de stat au avut joi o conversație telefonică, în care au abordat inclusiv chestiunea unei posibile vizite a președintelui federal și a cancelarului Olaf Scholz la Kiev.

Steinmeier, care a fost îndelung criticat pentru relațiile sale cu Rusia și afinitățile politice față de o cooperare cu Moscova, intenționa să efectueze o vizită în capitala Ucrainei împreună cu șefii de stat din Polonia, Letonia, Estonia și Lituania la jumătatea lui aprilie, dar i s-a transmis că vizita sa nu este binevenită la Kiev.

Ambii președinți au descris discuțiile ca fiind “foarte importante și foarte bune”. “Iritațiile din trecut au fost clarificate”, a spus președinția de la Berlin.

Între timp, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, va efectua în curând o vizită în Ucraina, după cum a anunțat joi cancelarul Olaf Scholz. De asemenea, liderii grupului G7, a cărui președinție este asigurată anul acesta de Germania, se vor reuni virtual cu Volodimir Zelenski de Ziua Victoriei în Europa, pe care Occidentul o marchează la data de 9 mai.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău