Volodimir Zelenski: Forțele ucrainene rămân pe poziții în două orașe-cheie din estul Ucrainei

  • 09 Ianuarie 2023 09:28
Volodimir Zelenski: Forțele ucrainene rămân pe poziții în două orașe-cheie din estul Ucrainei

Forțele ucrainene resping atacurile constante asupra orașului Bahmut din Donbas (estul Ucrainei) și își mențin pozițiile în apropiere de orașul Soledar, din aceeași regiune, în „condiții foarte dificile”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Agerpres.

Bahmut rezistă în pofida a orice. Și chiar dacă cea mai mare parte a orașului a fost distrusă de loviturile rusești, soldații noștri resping încercările constante ale rușilor de a avansa', a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

„Soledar rezistă, chiar dacă distrugerile sunt aici și mai mari, iar situația este foarte dificilă”, a afirmat el.

În discursul său, Zelenski a indicat că generalul Oleksandr Sîrski - comandantul Grupului de Forțe Est - a efectuat în ultimele ore o vizită în cele mai dificile zone din prima linie a frontului, direcțiile Bahmut și Soledar, unde a organizat pașii necesari pentru întărirea apărării ucrainene, în special, transferul de unități suplimentare și intensificarea focului asupra ocupanților, transmite agenția de presă Ukrinform.

Cu ocazia deplasării la Bahmut și Soledar, generalul Sîrski a decorat o serie de militari pentru curaj și rezistență.

Forțele ruse încearcă de mai multe luni să ocupe Bahmut, dar fără succes. Pentru a-și justifica eșecurile, fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că minele din jurul Bahmut și Soledar ar dispune de 'structuri defensive unice și istorice' sub forma 'unei rețele de orașe subterane', transmite în pagina sa electronică postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

Experți de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) consideră eronate aceste afirmații, destinate - în opinia lor - să justifice ritmul lent al înaintării mercenarilor Wagner în direcția Bahmut, precum și de a sublinia importanța stabilirii controlului rusesc asupra acestui teritoriu.

Agențiile de presă ucrainene au transmis duminică, citând surse militare, că în zona Bahmut (regiunea Donețk) are loc o rotație a trupelor de ocupație, unitățile Wagner fiind înlocuite prin formațiuni ale armatei ruse regulate. În același timp, mercenarii lui Prigojin sunt relocați în zona orașului Soledar (tot regiunea Donețk) pentru reaprovizionare și completare.

Referitor la luptele implicând mercenarii Wagner în zona respectivă, presa internațională a scris că Prigojin ar avea propriile interese în minele de sare și de calcar, potrivit Kanal 24. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău