Volodimir Zelenski exclude orice summit de pace în estul Ucrainei, fără o retragere militară

  • 10 Octombrie 2019 16:33
Volodimir Zelenski exclude orice summit de pace în estul Ucrainei, fără o retragere militară

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că este imposibil să fie organizat vreun summit cu privire la conflictul din estul Ucrainei, în special cu Vladimir Putin, fără o retragere prealabilă a trupelor de ambele tabere și o încetare a focului durabilă, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Atât timp cât vor fi persoane de fiecare parte care vor trage în toate direcțiile, nu va exista o retragere a trupelor și dacă nu va fi o retragere, nu va fi nici formatul Normandia”, a afirmat el în cursul unei întâlniri-maraton cu media ucrainene și străine.

Formatul Normandia este numele dat summitului între Ucraina, Rusia, Germania și Franța asupra păcii în estul Ucrainei și care se află în blocaj din 2016.

Rebelii proruși din estul Ucrainei au acuzat miercuri grupări naționaliste ucrainene de 'provocări' făcând să eșueze o retragere a trupelor de ambele părți de pe linia frontului.

La rândul său, Kievul a indicat că este pregătit pentru o retragere militară odată ce va fi respectată încetarea totală a focului timp de șapte zile.

Zelenski a cerut ca separatiștii 'să garanteze' retragerea efectivă a combatanților lor de la linia frontului și pentru ca puterea de la Kiev să preia controlul '100%' asupra frontierei cu Rusia, dintre care o parte se află sub controlul rebelilor, ceea ce aceștia refuză.

Procesul de pace în estul Ucrainei, unde forțele Kievului se confruntă cu separatiști susținuți - potrivit Occidentului - de către Moscova a cunoscut în ultimele săptămâni un progres timid.

O delegație ucraineană a semnat un document prevăzând mai multă autonomie și alegeri în teritoriile controlate de rebelii proruși, o temă explozivă în Ucraina și considerată inacceptabilă de către organizațiile naționaliste, care au organizat acțiuni de protest.

Grupările paramilitare naționaliste au amenințat de asemenea să preia controlul asupra zonelor care vor fi abandonate de armata ucraineană în caz de retragere.

Progresele recente dau o ușoară speranță de relansare a acordurilor de pace de la Minsk, semnate în 2015, care au permis reducerea semnificativă a violențelor, dar al căror aspect politic nu a fost niciodată pus în practică.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu aproape 13.000 de morți de la declanșarea în 2014 până în prezent.

În aceeași întâlnire cu presa, Volodimir Zelenski a declarat că nu dorește și nici nu va interveni în vreun fel în alegerile prezidențiale din SUA, potrivit EFE.

'Nu vreau în niciun caz să intervin în alegerile din această țară independentă SUA. Și de aceea nu o voi face', a afirmat el, subliniind în același timp necesitatea consolidării relațiilor dintre Kiev și Washington. 'Trebuie să ne întărim relațiile. Am avut o întâlnire de o oră cu oficiali de la Casa Albă și cu președintele SUA' (Donald Trump), a spus Zelenski, referindu-se la recenta sa vizită la New York, cu prilejul Adunării Generale a ONU.

El a subliniat că Ucraina 'are încredere în sprijinul SUA și al președintelui Donald Trump' și a menționat că nu dorește să comenteze ce se întâmplă în politica internă a Statelor Unite ale Americii.

'În relațiile internaționale nu văd nicio schimbare față de noi', a spus Zelenski, adăugând apoi în glumă: 'Dacă s-a produs vreo schimbare, vom afla pe Twitter'.

Zelenski a mai spus că speră să efectueze în curând o vizită oficială la Washington și, în același timp, Kievul lucrează astfel încât în timpul mandatului său președintele SUA să viziteze Ucraina.

În iulie, Donald Trump i-a cerut într-o convorbire telefonică lui Zelenski să inițieze o anchetă asupra fostului vicepreședinte american Joe Biden, candidatul democrat considerat unul din principalii săi rivali în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2020, și a fiului acestuia Hunter pentru suspiciuni de corupție în Ucraina și a blocat un ajutor militar de 400 milioane de dolari, care a fost deblocat câteva săptămâni mai târziu.

Această convorbire telefonică i-a făcut pe democrații din Camera Reprezentanților să înceapă o anchetă care ar putea duce la declanșarea procedurii de destituire a președintelui Donald Trump, deși acesta neagă că ar fi exercitat presiuni asupra lui Zelenski, condiționând furnizarea ajutorului militar pentru Ucraina de inițierea unei investigației împotriva celor doi Biden. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:1,5 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
12

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău