Volodimir Zelenski enumeră într-un decret regiunile din Rusia locuite „istoric” de ucraineni

  • 22 Ianuarie 17:11
Volodimir Zelenski enumeră într-un decret regiunile din Rusia locuite „istoric” de ucraineni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a enumerat luni, într-un decret, regiunile din Rusia locuite, potrivit lui, „istoric” de ucraineni și a îndemnat la respectarea drepturilor lor, într-un text ce va stârni furia Moscovei, informează AFP, citată de Agerpres.

În acest document, publicat de președinția ucraineană, Zelenski menționează regiunile Krasnodar, Rostov, Belgorod, Briansk, Voronej și Kursk, care se învecinează toate cu Ucraina. Decretul acuză Rusia că a comis și comite în aceste regiuni „acțiuni menite să distrugă identitatea națională și să oprime ucrainenii, încălcându-le drepturile și libertățile”.

Documentul îndeamnă guvernul ucrainean să elaboreze „un plan de acțiune pentru a apăra identitatea națională a ucrainenilor în Federația Rusă, inclusiv în regiunile îi care ei locuiesc istoric”.

Guvernul trebuie de asemenea să recenzeze „crimele comise împotriva ucrainenilor care locuiesc sau care au locuit acolo”, potrivit decretului, care denunță rusificarea forțată, represiunea politică și deportarea ucrainenilor.

Milioane de etnici ucraineni trăiesc pe teritoriul rus, consecință a dominației țariste și sovietice, a frontierelor flexibile și deportărilor din perioada stalinistă.

De la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, Moscova este de asemenea acuzată de rusificare forțată a teritoriilor pe care le ocupă, de rescrierea istoriei și de deportare de locuitori, în special copii.

Rusia este acuzată și că îi oprimă pe locuitorii care refuză să accepte naționalitatea rusă. Decretul lui Zelenski nu revendică teritorii ruse. Rusia, care a declanșat o invazie asupra țării vecine în februarie 2022, revendică anexarea a cinci regiuni ucrainene: Crimeea în 2014, urmată în 2022 de regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Președintele rus Vladimir Putina a negat în nenumărate rânduri existența unei națiuni ucrainene, declarând că ucrainenii aparțin lumii ruse și că identitatea lor este o creație artificială

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău