Volodimir Zelenski, apel adresat liderilor american și chinez: Vă rugăm să sprijiniți summitul de pace cu leadership-ul și participarea dumneavoastră

  • 26 Mai 15:00
Volodimir Zelenski, apel adresat liderilor american și chinez: Vă rugăm să sprijiniți summitul de pace cu leadership-ul și participarea dumneavoastră

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe președintele american Joe Biden și pe președintele chinez Xi Jinping să participe la summitul de pace programat să aibă loc în Elveția pe 15 și 16 iunie, potrivit AFP.

„Fac apel la liderii lumii (…), la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei (…) Vă rugăm să sprijiniți summitul de pace cu leadership-ul și participarea dumneavoastră”, a spus Zelenski într-un mesaj video, transmite Agerpres.

Conferința va avea loc la Lucerna, în centrul Elveției.

Elveția a extins invitațiile de participare la peste 160 de delegații, dar Rusia nu a fost invitată „în acest stadiu”, a indicat site-ul guvernului dedicat evenimentului la începutul lunii mai.

Printre invitați se numără statele membre ale G7, G20, BRICS, multe alte țări de pe toate continentele, precum și UE, trei organizații internaționale (ONU, OSCE și Consiliul Europei) și doi reprezentanți ai lumii religioase (Vaticanul și Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului).

Rusia, care a lansat invazia din Ucraina la 24 februarie 2022, a făcut cunoscut – în termeni neprietenoși – că nu este interesată să participe la această conferință.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu va participa la nicio negociere dacă Kievul nu este de acord cu anexarea de către Rusia a aproximativ 20% din teritoriul ucrainean pe care ea îl ocupă în prezent.

Duminică, Zelenski a declarat că „peste 80 de țări și-au confirmat prezența”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău