Volodimir Zelenski a pledat la Berlin pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO

  • 18 Iunie 2019 14:31
Volodimir Zelenski a pledat la Berlin pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit marți la Berlin, a pledat pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO în declarații făcute presei germane înaintea întâlnirii sale cu cancelarul Angela Merkel, potrivit dpa, informează Agerpres.

„Ucraina face deja parte din familia europeană. Ucraina și-ar dori integrarea europeană, aceasta fiind cea mai mare dorință a poporului nostru', a declarat Zelenski, într-un interviu apărut marți în ziarul Bild.

'Dar realizăm că trebuie să obținem rezultate convingătoare pentru a ne alătura spațiului european pe plan economic, juridic, vamal și digital', a adăugat el.

Președintele Ucrainei are programate o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel și o întâlnire cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier cu ocazia primei sale vizite oficiale în Germania, după preluarea mandatului la începutul lunii mai.

Pe lângă aspirațiile europene ale Ucrainei, situația din estul țării - scena unui conflict între armata Kievului și rebelii separatiști proruși - figurează de asemenea pe agenda discuțiilor pe care Zelenski le va avea în capitala germană.

De altfel, potrivit portalului ucrainean LB, în interviul pentru Bild, președintele ucrainean a declarat că în cazul unei eventuale întâlniri cu șeful statului rus, Vladimir Putin, va aborda în primul rând problema Donbasului și a Crimeii, peninsula ucraineană anexată de Moscova în martie 2014.

'Voi începe cu faptul că Donbasul și Crimeea sunt parte a Ucrainei', a subliniat Zelenski, exprimându-și speranța în revenirea peninsulei Crimeea la Ucraina.

'Iubesc foarte mult Crimeea.Am fost acolo de foarte multe ori. Acesta este un loc unicat din Ucraina, prin natura și istorie sa. Pentru mine, Crimeea a fost întotdeauna și rămâne parte a Ucrainei', a insistat președintele ucrainean, în timp ce Kremlinul a reiterat recent, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, că problema Crimeii este închisă: peninsula este astăzi regiune a Federației Ruse, conform publicației menționate.

Volodimir Zelenski a abordat, de altfel, problema situației din Donbas și în cadrul convorbirilor avute luni la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron, în prima sa vizită oficială efectuată în străinătate după învestirea în funcție. Franța și Germania fac parte din așa-numitul format de negocieri 'Normandia' (Franța, Germania, Ucraina și Rusia) pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău