Volodimir Zelenski a mers în vizită în estul Ucrainei, după desfășurarea trupelor ruse: Armata ucraineană este obligată să apere țara

  • 08 Aprilie 19:59
Volodimir Zelenski a mers în vizită în estul Ucrainei, după desfășurarea trupelor ruse: Armata ucraineană este obligată să apere țara

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a deplasat în vizită în estul Ucrainei, în contextul desfășurării de trupe ruse la graniță și a accentuării tensiunilor dintre Rusia pe de-o parte și Ucraina și NATO pe de alta. Zelenski a spus că armata ucraineană face tot posibilul pentru respectarea armistițiul în estul țării, însă este obligată să apere țara, dacă se va pune această problemă.

Armata face tot posibilul pentru apărarea statului și menținerea armistițiului în Donbas, a declarat Volodimir Zelenski, conform Reuters, citat de Mediafax.

„Vizita are loc în zone în care armistițiul a fost încălcat în ultimele zile și are rolul menținerii spiritului de luptă”, a comunicat Președinția Ucrainei, conform postului France24, citat de Digi24.ro.

Un militar ucrainean a fost ucis joi în confruntări cu insurgenți proruși, astfel că bilanțul de anul acesta a ajuns la 25 de morți pentru armata ucraineană.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de încălcarea armistițului în estul Ucrainei.

Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei, generând riscuri pentru securitatea țării, a afirmat săptămâna trecută Ruslan Homciak, șeful Statului Major al armatei ucrainene, denunțând și încălcarea armistițiului de către insurgenții proruși din regiunile separatiste est-ucrainene.

Șeful Statului Major al armatei ucrainene a precizat că Rusia are 37.500 de militari în regiunea Crimeea, anexată în 2014, iar în regiunile separatiste Lugansk și Donețk sunt 28.000 de insurgenți separatiști proruși comandați de Moscova. Ruslan Homciak a denunțat încălcarea frecventă a armistițiului din estul Ucrainei de către insurgenții separatiști proruși. În total, bilanțul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul Ucrainei a ajuns la aproximativ 14.000 de morți.

Germania a cerut, joi, Rusiei reducerea prezenței militare din apropierea frontierelor Ucrainei, în cursul convorbirii pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o cu președintele Vladimir Putin.

Kremlinul a comunicat că „președintele Vladimir Putin și cancelarul Angela Merkel sunt preocupați de escaladarea tensiunilor”. Vladimir Putin a denunțat, în conversația cu Angela Merkel, „provocările” Ucrainei, care, în opinia lui, ar vrea „agravarea situației pe linia de contact”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,06 m/s
Wed
11
Thu
13
Fri
10
Sat
8
Sun
9

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6902 0.0859
USD 18.0024 0.0609
RON 4.4018 0.0160
UAH 0.6426 0.0017
RUB 0.2359 0.0003
Arhivă Radio Chișinău