Vladimir Putin | Rusia va dezvolta rachete cu rază medie și scurtă de acțiune

  • 11 Octombrie 2019 14:35
Vladimir Putin | Rusia va dezvolta rachete cu rază medie și scurtă de acțiune

Rusia va începe să dezvolte rachete cu rază scurtă și medie de acțiune ca răspuns la dezvoltarea acestui tip de rachete de către Statele Uunite ale Americii, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin la Așhabad, capitala Turkmenistanului (ex-republică sovietică din Asia Centrală), unde participă la Consiliul șefilor de stat din CSI (Comunitatea Statelor Independente), informează EFE și Interfax, potrivit Agerpres.

''Am spus că nu vom desfășura rachete cu rază scurtă și medie de acțiune dacă le-am avea. Acum, desigur, vom lucra la asta pentru că americanii le au deja'', a afirmat președintele rus, remarcând că, la numai trei luni de la retragerea din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), SUA au efectuat un test cu rachetă din această clasă.

''Aceasta este foarte grav, luând în considerare faptul că reprezentanții oficiali ai Pentagonului au declarat că planifică să le desfășoare în Asia și duc discuții în acest sens cu Japonia și Coreea de Sud'', a menționat șeful statului rus.

Potrivit lui Putin, această situație afectează în mod direct securitatea Rusiei.

''Să vedem, bineînțeles, unde vor fi amplasate, dar teritoriul Rusiei va fi în raza lor de acțiune'', a mai spus președintele rus.

Tratatul INF, semnat de Uniunea Sovietică și SUA în 1987, a fost primul pact pentru reducerea arsenalelor nucleare ale celor două puteri și a condus la eliminarea în 1991 a tuturor rachetelor de croazieră balistice cu rază medie și scurtă de acțiune cu lansare terestră, o etapă cheie pentru a pune capăt tensiunilor din perioada Războiului rece.

La 1 februarie a.c., Washingtonul a anunțat abandonarea pentru șase luni a Tratatului INF, după ce a acuzat Rusia de încălcarea prevederilor pactului, un gest la care Moscova a răspuns într-o manieră similară a doua zi. Tratatul INF a încetat definitiv la 2 august.

La reuniunea de vineri cu omologi ai săi din CSI, Putin a avertizat că incertitudinea care persistă în privința prelungirii Tratatului de reducere a armelor nucleare START III sau New START, care expiră în 2021, ''alimentează cursa înarmării''.

''Până în prezent, guvernul american nu s-a decis ce să facă în această privință. Aparent, în cadrul administrației (de la Washington) există o dezbatere în care unii spun că trebuie prelungit, iar alții spun că SUA nu ar trebui să fie legate de mâini și de picioare prin aceste limitări'', a afirmat Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău