Vladimir Putin: Nici Rusia, nici aliații SUA nu susțin o intervenție militară în Venezuela

  • 06 Iunie 2019 19:25
Vladimir Putin: Nici Rusia, nici aliații SUA nu susțin o intervenție militară în Venezuela

Nici măcar aliații SUA nu susțin o intervenție militară în Venezuela, în timp ce Rusia consideră o asemenea intervenție inadmisibilă, a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii cu directorii agențiilor internaționale de presă, organizată de TASS în marja Forumului Economic de la Sankt Petersburg, preluat de Agerpres.

"Suntem în general împotriva amestecului în treburile politice interne ale altor țări, considerăm că acest lucru duce la urmări dure, chiar tragice", a afirmat liderul rus. "Însă, din informațiile pe care le dețin, chiar și aliații SUA nu susțin o intervenție militară. Până și vecinii Venezuelei, care îl acuză pe (Nicolas) Maduro pentru procesele politice interne (nu doresc o astfel de intervenție)", a spus Putin.

Putin a subliniat că exemplele Libiei și Irakului confirmă urmările negative ale amestecului militar. "Se poate colabora cu oricine, cu opoziția sau cu autoritățile actuale, însă nu este voie să te amesteci în treburile interne și cu atât mai mult să adopți sancțiuni", pentru că de pe urma lor au de suferit milioane de cetățeni simpli, a adăugat președintele rus.

În opinia lui Putin, criza din Venezuela și soarta lui Maduro trebuie decise de poporul venezuelean, "în cadrul unui dialog, consultării și cooperării dintre diverse forțe politice". Instalarea la putere după modelul lui Juan Guaido creează un precedent, care poate duce la haos în lume, a atenționat liderul rus. "El (Guaido) este un om simpatic, am o atitudine normală, absolut neutră față de el, însă dacă vom transpune în practică o asemenea instalare la putere - omul a ieșit în piață, și-a îndreptat ochii spre ceruri și în fața Domnului s-a autoproclamat șef al statului - nu este un lucru normal, va fi haos în întreaga lume", este de părere Putin.

El a dat asigurări că Rusia nu creează niciun fel de baze militare în Venezuela, ci doar "își onorează obligațiile prevăzute în contracte deja încheiate în domeniul cooperării tehnico-militare". "Noi nu înființăm nimic special acolo, niciun fel de baze militare, nu desfășurăm acolo trupe. Însă noi am îndeplinit și vom îndeplini obligațiile noastre în domeniul industriei militare", a subliniat Putin, amintind că înainte Rusia a vândut oficial arme în Venezuela, iar acum este obligată să le deservească.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău