Vladimir Putin neagă orice implicare în atacul cibernetic WannaCry

  • 15 Mai 2017 15:28
Vladimir Putin neagă orice implicare în atacul cibernetic WannaCry

Rusia "nu are absolut nicio legătură" cu atacul cibernetic "fără precedent" care a afectat vineri cel puțin 150 de țări, a susținut luni președintele rus Vladimir Putin, în condițiile în care hackerii ruși sunt acuzați frecvent de atacuri informatice de anvergură, în special Statele Unite ale Americii, scrie Hotnews.ro.

"Rusia nu are absolut nicio legătură cu virusul informatic" la originea atacului care a infectat zeci de mii de computere din Rusia până în Spania, Mexic, China și Australia, a afirmat președintele rus, într-o conferința susținută la Beijing.

SUA au acuzat în mai multe rânduri Rusia de ingerință în alegerile prezidențiale americane, afirmând că hackeri ruși au piratat mailurile candidatei democrate Hillary Clinton. Acuzațiile au fost respinse de Rusia.

La finele lui aprilie, un raport al companiei nipone de securitate cibernetică Trend Micro a afirmat că mișcarea candidatului la prezidențialele franceze Emmanuel Macron, devenit ulterior președinte, a fost țintă unei tentative de phising posibil din partea unei grupări rusești. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a engat orice implicare rusească.

"Se caută în continuare vinovați acolo unde nu sunt", a afirmat luni Putin, reamintind că potrivit Microsoft "serviciile speciale americane sunt sursă primară a virusului".

Societatea Kaspersky a afirmat la rândul sau că softul incriminat a fost publicat în aprilie de grupul de hackeri "Shadow Brokers", care afirmă că a descoperit o falie de securitate în documente furate de la NSA.

"Anul trecut, am propus partenerilor noștri americani să lucrăm împreună în chestiuni de securitate cibernetică și chiar să încheiem acorduri interguvernamentale pe acest subiect, dar propunerea noastră a fost refuzată", a adăugat el.

Acum, "când știm că un duh scăpat din sticlă (...) se poate întoarce împotrivă creatorilor săi", "este necesar că problemă să fie abordată imediat la un nivel politic serios", a mai spus Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău