Vladimir Putin, către Macron: Nu vreau ca proteste similare cu "vestele galbene" să izbucnească și la Moscova

  • 20 August 2019 09:01
Vladimir Putin, către Macron: Nu vreau ca proteste similare cu

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu vrea ca manifestații de felul celor organizate de mișcarea "vestelor galbene" să izbucnească și la Moscova, după ce omologul său francez, Emmanuel Macron, l-a îndemnat pe liderul rus să respecte principiile democratice, inclusiv dreptul de a protesta.

Emmanuel Macron, care l-a primit luni pe Vladimir Putin la Bregancon, unde se află reședința de vară a președintelui Franței, l-a criticat pe liderul de la Kremlin în legătură cu modul în care autoritățile ruse au gestionat manifestațiile de la Moscova, izbucnite în urma blocării candidaturilor unor politicieni de opoziție în scrutinul municipal programat în septembrie, relatează The Moscow Times.

"În această vară am îndemnat la libertate de a protesta, libertate de exprimare, libertate de opinie și libertate de a candida la alegeri, care ar trebui respectate pe deplin în Rusia, precum în orice alt stat membru al Consiliului Europei", a declarat Macron, în cadrul unei conferințe de presă alături de Putin. 

Deși inițial a ignorat afirmația făcută de Macron, Vladimir Putin a replicat câteva momente mai târziu că protestele de la Moscova au fost gestionate în conformitate cu legislația, adăugând că nu ar dori ca situația să evolueze ca în Franța. 

"Știm cu toții despre evenimentele legate de așa-numitele veste galbene în timpul cărora, conform estimărilor noastre, 11 persoane au fost ucise și 2.500 rănite", a spus Putin.

"Nu ne-am dori ca astfel de evenimente să aibă loc în capitala Rusiei și vom face tot posibilul pentru a ne asigura că situația noastră politică internă va evolua strict în conformitate cu legea",a adăugat liderul de Kremlin.

"Cei pe care îi numim vestele galbene au putut să candideze în mod liber la alegerile europene, vor participa la alegerile municipale", a replicat președintele Macron, adăugând că Franța este "o țară în care oamenii se pot exprima liber, protesta liber, pot candida la alegeri în mod liber".

Zeci de mii de persoane au participat în ultima lună la ample mitinguri de protest în centrul Moscovei față de blocarea candidaturilor unor politicieni de opoziție în scrutinul municipal programat în septembrie.

Un număr mare de protestatari au fost reținuți, iar unii lideri ai opoziției sunt anchetați pentru apelurile în sensul participării la proteste neautorizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău