Vladimir Putin, către Aleksandr Lukașenko: Toate problemele apărute vor fi rezolvate curând

  • 15 August 2020 20:32
Vladimir Putin, către Aleksandr Lukașenko: Toate problemele apărute vor fi rezolvate curând

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a răspuns omologului său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, declarându-se încrezător că problemele din Belarus se vor rezolva, anunță Kremlinul, potrivit DIGI24.ro.

"La inițiativa părții belaruse, Vladimir Putin a avut o conversație prin telefon cu președintele Aleksandr Lukașenko. Acesta a informat despre situația din Belarus după scrutinul prezidențial. Ambele părți au exprimat încredere că toate problemele apărute vor fi rezolvate curând", a comunicat Președinția Rusiei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției, mai scrie sursa citată

"Ideea centrală este ca actualele probleme să nu fie utilizate în avantajul forțelor distructive care încearcă să afecteze cooperarea benefică dintre cele două țări în cadrul Uniunii Rusia-Belarus", subliniază Kremlinul.

Cei doi lideri au stabilit să coopereze și pentru repatrierea în Rusia a 32 de cetățeni ruși deținuți în Belarus.

"S-a stabilit să fie menținute contactele normale pentru consolidarea relațiilor bilaterale, în interesele fundamentale ale popoarelor fraterne din Rusia și Belarus", concluzionează Kremlinul.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat sâmbătă că intenționează să discute cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, avertizând că protestele masive nu reprezintă o amenințare doar pentru țara sa. "Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin, deoarece amenințările nu mai vizează doar Belarusul. Apărarea Belarusului nu este nimic mai puțin decât apărarea întregului nostru spațiu, a uniunii, este un exemplu pentru alții. Mulți dintre cei care se plimbă pe străzi nu înțeleg acest lucru", a subliniat liderul autoritarist de la Minsk.

Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru sancționarea represiunii din Belarus în urma realegerii disputate a președintelui Aleksandr Lukașenko și a acțiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidențial contestat puternic de opoziție, au declarat oficiali europeni, scrie Agerpres.

"Miniștrii de externe din UE au convenit să-i sancționeze pe cei responsabili de represiune și va fi întocmită o listă cu nume", a precizat sursa citată.

Cel puțin nouă state membre ale Uniunii Europene și Comisia Europeană au cerut instituirea de noi sancțiuni împotriva Belarusului în urma alegerilor prezidențiale contestate de opoziție și a represiunii care continuă împotriva manifestanților ce protestează față de realegerea președintelui Aleksandr Lukașenko, notează vineri Reuters.

Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia și Danemarca au cerut într-o scrisoare comună ''măsuri restrictive împotriva oficialilor'' responsabili pentru desfășurarea alegerilor încheiate cu realegerea lui Lukașenko cu circa 80% din voturi și pentru violențele împotriva protestatarilor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău