Vladimir Putin a semnat ordinul prin care extinde numărul cetățenilor ucraineni care pot obține în regim de urgență cetățenia rusă

  • 18 Iulie 2019 09:00
Vladimir Putin a semnat ordinul prin care extinde numărul cetățenilor ucraineni care pot obține în regim de urgență cetățenia rusă

Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un ordin care extinde și mai mult numărul de cetățeni ucraineni care pot solicita pașapoarte rusești emise în regim de urgență, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Moscova a făcut acest pas înainte de alegerile parlamentare ce vor avea loc duminică în Ucraina, în urma cărora un partid deschis apropierii de Rusia ar putea deveni cel mai puternic competitor al și mai popularului partid Servitorul Poporului, condus de președintele recent ales Volodimir Zelenski, potrivit sondajelor de opinie.

Noul ordin al lui Putin, publicat pe site-ul web al Kremlinului, constituie un amendament la decretul semnat anterior de președinte, care a simplificat obținerea de pașapoarte rusești pentru locuitorii zonelor din estul Ucrainei aflate sub controlul separatiștilor.

Potrivit noului document, locuitorii zonelor care se învecinează cu regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei aflate sub controlul guvernului de la Kiev vor putea de asemenea să aplice pentru pașapoarte rusești în regim de urgență dacă erau înregistrați aici cu domiciliul permanent înainte de aprilie 2014, când a început conflictul.

Cinci ani de lupte între armata ucraineană și forțele susținute de Rusia au dus la moartea a circa 13.000 de oameni, în pofida armistițiului încheiat în 2015. Zelenski a declarat că va face tot ce-i stă în putere pentru a pune capăt conflictului.

Vladimir Putin a extins deja lista persoanelor eligibile pentru emiterea de pașapoarte rusești în regim de urgență adăugându-i aici pe ucrainenii care au locuit cândva în regiunea Crimeea în Ucraina, înainte ca aceasta să fie anexată de Federația Rusă în 2014, precum și pe cetățenii din Irak, Yemen, Siria și Afganistan care au fost născuți în Rusia în timpul regimului sovietic.

Atât fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko cât și actualul lider Volodimir Zelenski au reacționat virulent împotriva măsurii și au cerut țărilor partenere să-și intensifice presiunile diplomatice și sancțiunile împotriva Rusiei.

Ucrainenii se tem că această măsură ar putea servi ca pretext pentru o viitoare intervenție militară rusă în această regiune sau că va duce la o situație similară conflictelor înghețate din regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud (Georgia) sau Transnistria (Republica Moldova), unde Rusia a acordat unilateral cetățenia sa separatiștilor locali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău