Vladimir Bolea vrea să instituie stare de urgență în agricultură, printr-un proiect de lege după modelul românesc

  • 10 Septembrie 14:25
Vladimir Bolea vrea să instituie stare de urgență în agricultură, printr-un proiect de lege după modelul românesc

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urmează să prezinte mâine, 11 septembrie, în ședința Guvernului pentru aviz un proiect de lege privind declararea stării de urgență în agricultură. După aceasta, proiectul de lege, care a fost elaborat după modelul românesc declarat prin ordonanță de urgență, va fi propus spre aprobare Parlamentului, a anunțat, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, Ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.

„Procedura în sine este declanșată de o cerere depusă de agricultori. Legea în sine sau, în cazul României ordonanța în sine, dacă nu exista o adresare din partea agricultorului către creditori, nu făcea efect. Vor beneficia agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din 2024. La etapa actuală, noi vorbim despre fermierii care au acte de secetă. Proiectul va fi prezentat și în Parlamentul Republicii Moldova, noi vom propune să fie votat în două lecturi”, a spus Vladimir Bolea. 

Ministrul Agriculturii a amintit că a avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu omologul său român Florin Barbu la București, pentru a prelua măsuri eficiente aplicate în România, în vederea implementării lor în Republica Moldova. El a precizat că procedura aceasta este destul de complexă, implicând colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională, băncile comerciale și alți creditori.

Amintim că fermierii cer declararea stării de urgență în agricultură pentru a opri penalitățile de întârziere la datorii în bănci și amenință autoritățile cu proteste.

Guvernul a alocat recent 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, acești bani nu acoperă nici jumătate din pagubele suportate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Wed
17
Thu
17
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău