Vladimir Bolea subliniază necesitatea aplicării rapide a legii speciale care să sprijine fermierii afectați de secetă pentru a stopa executările silite

  • 21 Septembrie 12:56
Vladimir Bolea subliniază necesitatea aplicării rapide a legii speciale care să sprijine fermierii afectați de secetă pentru a stopa executările silite

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a subliniat importanța aplicării rapide a legii speciale privind sprijinirea fermierilor afectați de seceta severă din vara anului 2024 pentru a stopa executările silite asupra agricultorilor care au suportat pierderi. Subiectul a fost analizat astăzi la ședința Consiliului Economic de pe lângă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite MOLDPRES.

Participanții la ședință au discutat provocările actuale din sectorul agricol, cu accent pe implementarea și impactul legii speciale privind sprijinirea fermierilor afectați de seceta severă din vara anului 2024. În cadrul întâlnirii, ministrul a propus „monitorizarea atentă a aplicării acestei legi”.

Vladimir Bolea a subliniat că acum „este esențial ca toate părțile implicate să se așeze la masa discuțiilor pentru a găsi soluții viabile, care să permită continuarea activității agricole”.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, atât ministrul, cât și producătorii prezenți la ședință au venit cu „propuneri menite să sprijine agricultorii în contextul actual dificil”. „Printre soluțiile discutate s-au numărat necesitatea dezvoltării unui sistem eficient de asigurare împotriva riscurilor de producție, extinderea și modernizarea infrastructurii de irigare și crearea unui fond mutual pentru susținerea fermierilor în situații de criză”, a precizat ministerul.

În plus, vicepremierul Vladimir Bolea a informat participanții despre discuțiile purtate recent cu Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, referitoare la crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultură, care ar putea oferi sprijin suplimentar fermierilor din Republica Moldova. În acest context, sunt pregătite scrisori oficiale către cei 27 de miniștri ai agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene.

Parlamentul a aprobat săptămâna trecută proiectul legii speciale destinat sprijinirii fermierilor afectați de seceta severă din anul 2024. Conform acestei legi, fermierii vor beneficia de prelungirea sau renegocierea obligațiilor de plată pentru datoriile acumulate, inclusiv ratele de capital, dobânzile și penalitățile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Sun
19
Mon
20
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău