Vladimir Bolea a purtat discuții cu Președintele Consiliului Național al Republicii Austria Wolfgang Sobotka

  • 17 Mai 2023 09:50
Vladimir Bolea a purtat discuții cu Președintele Consiliului Național al Republicii Austria Wolfgang Sobotka

Vicepremierul Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu Președintele Consiliului Național al Republicii Austria, Wolfgang Sobotka. Oficialii au discutat despre stadiul actual al relațiilor de cooperare în sectorul agricol și continuarea demersurilor în scopul alinierii cadrului de politici național la cel comunitar, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Vicepremierul a menționat utilitatea proiectului Twinning în domeniul agroalimentar finanțat de UE ce a fost implementat cu suportul experților din Austria, Polonia și Lituania, în perioada anilor 2020-2022.

 „Alinierea legislației naționale la standardele europene este atât o necesitate, cât și o provocare. Asistența oferită de UE în acest sens a fost una substanțială. Grație proiectului Twinning, am  obținut dreptul de a exporta carne procesată de pasăre și ouă pe piața UE”, a subliniat vicepremierul.

Totodată, a comunicat despre rezultatele vizitelor de studiu întreprinse recent de angajații ministerului în Austria: „Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să instituie camere agricole, după modelul austriac. Avem prioritatea ca anul acesta să fie votată Legea camerelor agricole. Suntem recunoscători Austriei că ne oferă sprijin.

Alături de colegii din minister am întreprins vizite de studiu în Austria, unde am mers la mai multe camere agricole și considerăm că modelul austriac este cel mai potrivit pentru spațiul nostru. Ne dorim ca aceste entități să aibă și capacitatea de consiliere a fermierilor. Suplimentar, suntem focusați pe reabilitarea sistemelor de irigare și revitalizarea ramurilor zootehniei.”

Oficialii au discutat oportunități adiționale pentru o coordonare sporită și sprijin suplimentar în domeniile de activitate ale MAIA. Speakerul Sobotka a manifestat inițiativă și deschidere pentru dezvoltarea unor noi programe Twinning ce vor ajuta țara noastră să preia cele mai bune practici ale UE în sectorul agricol național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău