Vladimir Bolea a participat la reuniunea Consiliului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană

  • 07 Februarie 2023 16:20
 Vladimir Bolea a participat la reuniunea Consiliului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea se află, astăzi, 7 februarie, la Bruxelles, unde a participat la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova. Pentru prima oară, țara noastră este prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Părțile au examinat evoluția relațiilor Republicii Moldova – UE, cu accent pe dialogul politic și reforme; cooperarea economică și sectorială, inclusiv în domeniul energetic, comerț, precum și colaborarea în domeniul politicii externe și de securitate.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea și-a exprimat gratitudinea pentru suportul oferit de UE prin intermediul instrumentelor și fondurilor comunitare, în scopul realizării reformelor în sectorul agricol și rural, precum și în vederea armonizării legislației. Totodată, a reconfirmat angajamentul ministerului de a alinia sectorul agroalimentar național la Politica Agricolă Comună.

„Suntem într-un amplu proces de consolidare a cadrului de politici aferent segmentului agroalimentar. Am aprobat un set de documente strategice, menite să optimizeze dezvoltarea sectorului și să intensifice realizarea angajamentelor ministerului, ce derivă din statutul de stat candidat la aderarea la UE. Pe segmentul armonizării și implementării legislației comunitare am înregistrat rezultate pertinente. În acest sens, am reușit să simplificăm procedurile interne și excluderea necesității de prezentare a certificatelor fitosanitare cu destinația UE, pentru unele tipuri de produse; să obținem echivalența unor materiale de înmulțire a plantelor produse în Republica Moldova, precum și a semințelor furajere și a plantelor furajere. De asemenea, avansăm în procesul de listare a Republicii Moldova pentru exportul în UE a cărnii de pasăre și a ouălor de categoria B”, a subliniat ministrul.

În context, oficialul a mai declarat că, datorită Programelor de sprijin, lansate de UE, au fost consolidate capacitățile naționale de monitorizare a reziduurilor în produsele alimentare și de gestionare eficientă a situației epizootice din țară.

„În scopul intensificării realizării angajamentelor ministerului, a fost demarat un proces de reorganizare a ministerului, cu accente pe armonizarea legislației și racordarea politicilor naționale la standardele comunitare și adaptarea la noile realități. Contăm pe sprijinul Comisiei Europene în acordarea unei noi finanțări pentru Programul ENPARD II „Moldova – Sprijin pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală” pentru următoarea perioadă 2024-2027”, a transmis Vladimir BOLEA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău