Vladimir Bolea: „Noul program de dezvoltare a agriculturii din Rep. Moldova trebuie elaborat împreună cu agricultorii. La propriu, este nevoie de o revoluție”

  • 14 Septembrie 2023 14:04
Vladimir Bolea: „Noul program de dezvoltare a agriculturii din Rep. Moldova trebuie elaborat împreună cu agricultorii. La propriu, este nevoie de o revoluție”

Deficitul forței de muncă, veniturile mici și productivitatea joasă, seceta, în special din zona de sud și lipsa cooperării, sunt principalele probleme cu care se confruntă agricultorii din Rep. Moldova. O declarație în acest sens a făcut astăzi ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei ședințe cu participarea celor mai mari contribuabili din sectorul agroindustrial. Prezentă la ședință, președinta Maia Sandu, a subliniat importanța revizuirii mecanismului de acordare a subvențiilor și a făcut un apel la schimbarea fundamentală a modului de abordare a agriculturii în Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Piață stabilă, vânzări mari, mai mulți angajați, tehnică și utilaje moderne, acces la cercetări de calitate, profitabilitatea și productivitatea înaltă sunt priorități pentru sectorul agricol, însă, pentru aceasta Rep. Moldova trebuie să facă parte din familia europeană, a declarat președinta Maia Sandu. Totodată, ea a precizat că statul va susține agricultorii care își plătesc impozitele, care investesc și inovează pentru a crește productivitatea și competitivitatea produselor lor:

Statul va fi alături de agricultori pe acest drum, dar nu mai putem sprijini lipsa de eficiență. Subvențiile oferite agricultorilor trebuie să încurajeze sporirea competitivității produselor agricole nu să continue obiceiul prost de a risipi banii publici fără rezultat. Trebuie să înțelegem că subvențiile agricole nu sunt un program de protecție socială. Subvențiile nu pot acoperi greșeli de planificare, datorii sau procurări care nu au nicio legătură cu dezvoltarea sectorului agricol. Astăzi mai bine de 58% din exporturile agricole din Rep. Moldova ajung pe piața UE, avem o creștere substanțială la prune, mere, cireșe. Gustul lor devine o imagine a Rep. Moldova în UE și vă îndemn să lucrăm în continuare ca să creștem aceste cifre”, a declarat Maia Sandu.

În ultimii patru ani, în agricultura din Rep. Moldova sub formă de subvenții au fost oferite 6,5 miliarde de lei. Nicio altă ramură a economiei nu se bucură de atâta susținere din partea statului, însă agricultura continuă să fie subdezvoltată, a spus ministrul Vladimir Bolea, lăsând să se înțeleagă că este nevoie de schimbări.

„Noul program de dezvoltare care se cere în agricultura din Rep. Moldova trebuie elaborat împreună cu agricultorii. La propriu este nevoie de o revoluție. (...) Ministerul Agriculturii dezvoltă zootehnia și astfel a fost semnat un proiect orientat în exclusivitate pentru agricultură -  este vorba de 50 de milioane de euro, din care 25 de milioane merge pentru zootehnia din Rep. Moldova. De asemenea, vorbim despre dezvoltarea în Sudul Rep. Moldova a oieritului, pentru că în Rep. Moldova oieritul este pe cât de important pe atât și de nedezvoltat ca și ramură a economiei. Altă prioritate sunt sistemele de irigare, celelalte 20 de milioane începând cu luna octombrie vor fi distribuite la trei sisteme de irigare mari. Suntem într-un proiect avansat cu Agenția Franceză de Dezvoltare unde sunt gata să investească 50 de milioane de euro în agricultura din Rep. Moldova, pentru a investi în sistemele de irigare, acestea fiind o prioritate, pentru că toată lumea înțelege că schimbările climatice deja nu mai sunt o poveste”, a spus Vladimir Bolea.

În cadrul discuțiilor a fost abordată și infrastructura de transport, cu referire la capacitatea limitată a Portului de la Giurgiulești și subdezvoltarea rețelei de cale ferată. Președinta Maia Sandu, a asigurat că în următorii ani vor avea loc modernizări esențiale în acest sens, pentru a conecta Republica Moldova la piața din Uniunea Europeană și a crește exporturile de produse agricole.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău