Vladimir Beșleagă: Ziua de 27 august ar trebui să fie un prilej de introspecție și nu de sărbătoare

  • 26 August 2021 15:41
Vladimir Beșleagă: Ziua de 27 august ar trebui să fie un prilej de introspecție și nu de sărbătoare

Ziua de 27 august ar trebui să fie un prilej de introspecție și nu de sărbătoare, crede scriitorul și fostul deputat în Parlamentul R. Moldova, Vladimir Beșleagă. Acesta spune că cei 30 de ani de independență au fost o rătăcire prin deșert, dar acum își pune mari speranțe în noua guvernare, potrivit TVR Moldova, citat de InfoPrut.ro.

La cei 90 de ani ai săi împliniți recent, Vladimir Beșleagă retrăiește cu mari emoții evenimentele tumultoase din august 1991 care au dus la proclamarea independenței Republicii Moldova, dar și la ceea ce a urmat. Republica Moldova a fost al nouălea stat care s-a desprins de fosta URSS în urma puciului eșuat de la Moscova din august 1991. Actul adoptat atunci a venit cu o oarecare întârziere, pentru că inițial s-a dorit reunirea teritoriului și nu proclamarea independenței.

„Ideea națională era revenirea la patria-mamă. Și speakerul care s-a întors din concediu a mers la București. Și el a venit înapoi cu refuz de reunire. Mulți spun că iată atunci a fost momentul de reunire”, își amintește fostul deputat, potrivit sursei citate.

Potrivit acestuia, independența Republicii Moldova a fost compromisă încă din primele luni de după semnarea declarației de la 27 august 1991.

„Nu au trecut nici 3 luni și președintele Republicii Moldova de atunci independente a semnat intrarea Republicii Moldova independente în Comunitatea Statelor Independente – CSI. Păi ce independență putea fi?”, se întreabă Vladimir Beșleagă.

Fostul deputat mărturisește că, pe lângă haosul creat de eșecul guvernelor ce s-au perindat, independența față de imperiul rus a adus și câteva lucruri bune. Semnarea acordului de asociere sau acordarea dreptului basarabenilor de redobândire a cetățeniei române, sunt doar câteva dintre ele.

„Acesta a fost un act mare. Dacă nu s-a produs reunirea, redobândirea cetățeniei a fost jumătate din unire. Asta a fost colosal. Al doilea beneficiu a fost că oamenii au putut să se exprime liber, au apărut partide, au apărut mișcări”, subliniază scriitorul.

Scriitorul este de părere că 27 august ar trebui să fie mai degrabă un bun prilej de introspecție și nu de sărbătoare.

„Regimul trecut, totalitar, totdeauna lucrurile cele mai importante, cele mai cardinale, ca să le compromită, le declara sărbători. Pentru că la sărbători oamenii chefuiesc, oamenii uită. Să nu ne lăsăm amăgiți că avem sărbători. Noi să vedem ce ne lipsește. Ce am făcut, ce n-am făcut, ce nu ne-a reușit”, îndeamnă acesta.

Ziua Independenței este ziua națională a Republicii Moldova. În fiecare an, pe 27 august, se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică în 1991. Declarația a fost adoptată și semnată de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău