Vlad Țurcanu: Proiectele de interconectare energetică între România și R.Moldova ar putea atrage finanțare din UE (Ora de vârf)

  • 02 Mai 2017 17:18
Vlad Țurcanu: Proiectele de interconectare energetică între România și R.Moldova ar putea atrage finanțare din UE (Ora de vârf)

Proiectele de interconectare energetică între România și Republica Moldova ar putea atrage și finanțare din partea Uniunii Europene, este de părere analistul Vlad Țurcanu.

El a menționat acest lucru în cadrul emisiunii ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău, în contextul în care ministrul Economiei din România, Mihai Tudose, a dat asigurări că autoritățile de la București vor aloca 1,8 milioane de euro, necesari pentru realizarea proiectului de interconexiune a rețelelor de transport a energiei electrice, și prezentarea acestuia până la mijlocul lunii iulie curent. 

„O asemenea inițiativă ar atrage și bani europeni, ceea ce nu este un lucru de neglijat. Să presupunem că după aceste aproape 2 milioane de euro se configurează planul de conexiune electrică între Republica Moldova și România și, după aceea, trebuie să admitem că am putea aplica pentru niște granturi din partea Uniunii Europene, cel puțin, în cadrul proiectelor transfrontaliere, dar prin contribuție directă de la Comisia Europeană se pot găsi niște bani.”

Subiectul interconectării energetice a fost discutat de miniștrii Economiei de la Chișinău și București, la o întâlnire în orașul Ploiești, județul Prahova. Cei doi miniștri au constatat că proiectul de interconexiune pe segmentul gazelor naturale derulează conform calendarului și către finele anului 2019 gazoductul Ungheni – Chișinău va fi pus în funcțiune. Referindu-se la interconexiunea rețelelor de transport energie electrică, miniștrii economiei al Republicii Moldova și României au constatat de comun acord că există o întârziere de câteva luni, în primul rând, din cauza întârzierii cu realizarea proiectului tehnic a interconexiunii. În acest context, ministrul Mihai Tudose a dat asigurări că autoritățile de la București vor aloca 1,8 milioane de euro, necesare pentru realizarea acestui proiect și prezentarea lui până la mijlocul lunii iulie curent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău