Vlad Țurcanu: Procurorii ar trebui să redeschidă un dosar în cazul autorităților găgăuze, cu privire la referendumul din 2014

  • 02 Februarie 2017 17:30
Vlad Țurcanu: Procurorii ar trebui să redeschidă un dosar în cazul autorităților găgăuze, cu privire la referendumul din 2014

Procuratura de la Chișinău ar trebui să intervină în cazul intenției autorităților găgăuze de a institui o sărbătoare oficială în ziua de 2 februarie, dedicată organizării referendumurilor ne-constituționale din 2014, este de părere analistul Vlad Țurcanu.

El a declarat în cadrul emisiunii ”Ora de vârf”, de la Radio Chișinău că precedentele pot fi periculoase și de aceea este necesară o reacție pe măsură a autorităților de la Chișinău.

„De aceea este importantă intervenția Procuraturii, care să clarifice acest aspect, să fie clar pentru toată lumea și pentru cei care ezită să se implice – precedentele sunt foarte periculoase. Sunt unii la Comrat care prind gustul unor asemenea acțiuni ilegale și se dedau întruna la asemenea acțiuni, pentru ca într-un anumit moment să auzim despre niște lucruri care acum ni se par inimaginabile. Dar dacă avem o oarecare memorie istorică, ne amintim ce s-a întâmplat la începutul anilor 90 în regiunea găgăuză.”

La referendumul de acum trei ani, peste 98 la sută din locuitorii regiunii autonome Găgăuze au declarat că susțin independența regiunii, în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea și că își doresc ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Referendumul a fost declarat ilegal, iar pe numele organizatorilor au fost inițiate dosare penale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău