Vlad Țurcanu: Este de apreciat faptul că Ucraina vrea să rezolve problemele acumulate pe tema transnistreană (Ora de vârf)

  • 14 Martie 2017 17:46
Vlad Țurcanu: Este de apreciat faptul că Ucraina vrea să rezolve problemele acumulate pe tema transnistreană (Ora de vârf)

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean va permite verificarea fluxurilor de persoane, transport și mărfuri, a subliniat fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu.

Totodată, el apreciază, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, faptul că Ucraina este determinată să rezolve problemele acumulate de-a lungul anilor pe tema transnistreană.

„Este remarcabil faptul că ucrainenii, după ani lungi de asemenea inițiative venite din partea Chișinăului, forțați de împrejurări, au consimțit să lucreze împreună cu autoritățile R. Moldova într-un asemenea proiect, în care vameși moldoveni să lucreze alături de ucraineni în punctele de frontieră, la granița dintre R. Moldova și Ucraina, pe segmentul transnistrean. Asemenea inițiative au fost multe din partea Chișinăului și au fost respinse de către Kiev. După începerea ostilităților militare în estul Ucrainei și după pierderea Crimeii au început negocierile și guvernul nostru a avizat un protocol pentru organizarea controlului comun la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan, pe partea ucraineană încă acum un an și jumătate. S-ar începe un asemenea proiect în  aprilie, urmând  să fie extins către celelalte puncte vamale la frontiera cu Ucraina pe segmentul ucrainean. Vameșii moldoveni și cei ucrainenei ar urma să controleze astfel fluxurile de persoane, unități de transport și mărfuri. După ce Tiraspolului i s-au retras ștampilele vamale, în 2006 am început a căpăta oarece informații despre tranzitul de mărfuri din regiunea transnistreană. Însă, cu privire la persoane, nici acum nu știm ce fel de persoane tranzitează această frontieră, și nici despre unitățile de transport nu avem prea multă informație. Ucrainenii sunt determinați - ei nu au ce pierde și au hotărât dintr-o dată să înainteze către toate problemele pe care le-au lăsat în plan secund sau terț vreme de 20 de ani ca acum să fie ei cu inițiativa, în condițiile în care nu sunt dispuși să negocieze în niciun fel cu rușii, în timp ce noi ne aflăm sub presiunea Federației Ruse. Din fericire, guvernul nostru pare decis să pună în aplicare, în ciuda presiunilor la care a fost supus, acest proiect.”

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău