Vlad Țurcanu: ”Astăzi, unii moldoveni și-ar dori să-i înghită pământul pentru câteva zile, ca să nu asiste la această demonstrație ostentativă a influenței rusești în Republica Moldova” (Revista presei)
-
09 Mai 2019 10:26
Revista presei - 9 mai.
Pe 9 mai, când Europa sărbătorește pacea și unitatea pe continent, iar România găzduiește la Sibiu summit-ul Uniunii Europene, la Chișinău se marchează cu fast Ziua Victoriei, scrie Vlad Țurcanu, într-un editorial pentru publicația Podul.ro.
”Nu e doar un detaliu de suprafață. E indicele care arată cât de puțin a evoluat Republica Moldova, în gândirea ei colectivă și viziunea sa politică, de la statutul de colonie sovietică la cel de subiect de drept internațional, obținut în 1991. (…) Astăzi, unii moldoveni și-ar dori să-i înghită pământul pentru câteva zile, ca să nu asiste la această demonstrație ostentativă a influenței rusești în Republica Moldova. Dungile negre și portocalii au împânzit Chișinăul și alte localități. Discursurile oficiale sunt trase la indigo după acelea din anii '70-'80. Scandările, și ele. Cu diferența că acum se mai strigă, cu accent rusesc, și Mal-do-va! Velicorușii și clonele lor locale își marchează teritoriul prin a-și anunța cu zgomot prezența. Parcă ar spune printre rânduri: suntem aici, n-am plecat nicăieri, nu scăpați de noi”, remarcă autorul.
TVR Moldova publică o relatare de la o dezbatere pe marginea împlinirii a zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic. Potrivit lui Valeriu Cușnir, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, ”pe plan legislativ s-au realizat foarte multe, însă funcționalitatea legilor și executarea lor lasă mult de dorit, or corupția afectează, în primul rând, instituțiile statului, afectează încrederea cetățenilor în aceste instituții, până la urmă, aduce mari prejudicii sferei economice”, a subliniat cercetătorul.
Președintele Igor Dodon a participat miercuri, 8 mai, la recepția oferită de Delegația Comisiei Europene la Chișinău cu ocazia Zilei Europei. El a declarat că „Republica Moldova are toate șansele să devină în scurt timp acel pod de legătură între Vest și Est”, scrie Adevărul. „Am menționat că rezultatele Republicii Moldova pe calea reformelor în cadrul “Parteneriatului Estic”, au fost numite inițial drept “o poveste de succes”, însă, ulterior, țara noastră a devenit un “enfant terrible”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Și tot Adevărul scrie că Igor Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui rus, Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Victoriei, în care vorbește despre ”biruința în Marele Război pentru Apărarea Patriei”.
Aceeași publicație mai notează că Amabasada Rusiei la Chișinău a anunțat că se arată îngrijorată de decizia autorităților moldovenești de a interzice accesul în Republica Moldova a unui alt jurnalistului rus, care a fost întors din drum de pe Aeroportul Internațional Chișinău.
Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, consideră că singura consecință a faptului că la Chișinău nu s-a format încă o coaliție majoritară și un Guvern este că nu pot fi implementate diferite proiecte comune la nivel central între Polonia și Moldova. Oficialul polonez a menționat, într-un interviu pentru IPN, că proiectele de nivel local continuă să fie implementate, fără niciun fel de probleme, scrie Cotidianul.
Agenția Servicii Publice dezminte declarațiile făcute de deputații Blocului ACUM referitoare la Legea privind dobândirea cetățeniei prin investiții. Agenția, în calitate de unitate de implementare a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, ”infirmă că acest program, așa cum au declarat astăzi reprezentanții Blocului „ACUM”, ar putea transforma republica noastră într-o spălătorie a banilor murdari și un refugiu pentru exponenții crimei organizate sau al grupurilor teroriste”, scrie Ziarul Național. Instituția subliniază că doar persoanele cu reputație economică și financiară curată, precum și trecut legal curat pot deveni beneficiari ai Programului și, respectiv, cetățeni ai R. Moldova.
”Un alt gazoduct inutil? S-a decis cine va construi conducta Ungheni-Chișinău”, titrează Mold-Street. ”Atât Ministerul Economiei de la Chișinău, cât și cel de la București, au anunțat două săptămâni în urmă că Transgaz - prin subsidiarele sale din Republica Moldova - începe lucrările la conducta de 600 mm diametru și peste 120 de kilometri lungime între Ungheni și Chișinău. Expertul Victor Parlicov consideră că investiția uriașă în acest proiect este una practic inutilă”, notează publicația. Potrivit expertului, ”este mult mai ieftin și mai eficient să fie instalate niște stații de pompare pe sistemul de gazoducte transbalcanice, ce tranzitează Republica Moldova și România și pe care trece metanul rusesc în Balcani, ca să poată fi pompat gazul pe direcția inversă, spre Moldova. Totodată expertul se arată sceptic în privința finalizării acestui proiect până la finele anului 2019.
Ziarul de Gardă scrie despre ”Licitații cu iz penal pe strada executorului „cu nouă vieți”, iar Anticorupție.md relatează despre dosarul în care sunt vizate 5 judecătoare. Magistrata de la Curtea de Apel Chișinău, Galina Moscalciuc, învinuită în dosarul de corupție a „celor cinci magistrate”, s-a prezentat joi, 8 mai, pentru prima dată în fața instanței, după ce a lipsit din motive de sănătate. Ea a declarat că nu este vinovată.
Moldova.org publică un reportaj despre bătrânii care stau în rânduri dimineața la magazinele Franzeluța, pentru a cumpăra pâine mai ieftină. ”La 06:30 dimineața, în fața unui magazin „Franzeluța” din Chișinău, rândul este deja mare. Oamenii așteaptă liniștiți la coadă să cumpere o pâine. Una care este mai gustoasă, mai sățioasă și mai ieftină. „Asta-i pâinea aceea care costa 16 copeici pe vremuri”, spun melancolici pensionarii. Tot aici, stând la coadă se discută și despre starea lucrurilor în țară, politicieni și… vremurile „mai bune”, mai relatează jurnaliștii de la Moldova.org.