Vlad Plahotniuc despre proiectul său politic și alegerile prezidențiale (Revista presei)

  • 16 Iunie 2016 09:42
Vlad Plahotniuc despre proiectul său politic și alegerile prezidențiale (Revista presei)

Revista presei din 16 iunie 2016

Timpul publică pe pagina sa electronică un interviu cu prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, despre scopul activizării sale publice, proiectul său politic, alegerile prezidențiale, candidați și rolul factorului geopolitic în alegeri. El a declarat că proiectul său politic este foarte clar până în 2018, să contribuie cu tot ce poate la construirea unei țări stabile economic și politic.

Din Zia­ru­l de Gardă aflăm cu ce averi pleacă cei nouă mem­bri ai Comi­siei Elec­to­rale Cen­trale, ale căror man­date au expi­rat și cum  diferă veni­tu­rile rapor­tate în decla­ra­ți­ile lor de avere de pro­pri­e­tă­țile pe care le dețin în rea­li­tate.

Același ziar publică un inter­viu cu Vio­rel Morari, procuror-șef la Pro­cu­ra­tura Anti­co­rup­ție, des­pre per­soa­nele sau par­ti­dele intan­gi­bile pen­tru pro­cu­rori, dosa­rele de rezo­nanță,  de ce pro­cu­ro­rii corupți nu sunt con­dam­nați și câtă liber­tate există în func­ția de procuror-șef.

De ase­me­nea, Ziarul de Gardă relevă cum fir­mele afi­li­ate depu­ta­ți­lor și miniș­tri­lor au obți­nut peste 150 de con­tracte cu sta­tul, în valoare de peste 35 de mili­oane de lei, doar în ulti­mul an și jumă­tate, peri­oadă în care achi­zi­ți­ile publice au tre­cut printr-o criză.

Ziarul Național reține un studiu lansat recent de IDIS Viitorul: Ce se va întâmpla cu economia R. Moldova în 2016: „Cei săraci devin mai săraci, iar cei bogați devin mai bogați”, titrează publicația. Repetabilitatea acelorași simptome din anul trecut în economie vorbește despre faptul că decidenții politici nu au fost capabili sau nu au depus efortul necesar, pentru a găsi soluții pentru criza curentă. Experții atenționează asupra crizei din sectorul bancar, vulnerabilitățile agriculturii, lipsei de locuri de muncă și la fuga investitorilor.

Evenimentul Zilei atrage atenția că ”pro-rușii Usatîi și Vlah racordează pe bucăți Republica Moldova la Rusia”. În prag de alegeri prezidențiale, Rusia pistonează tot mai mult legarea unor centre teritoriale raionale din Republica Moldova la economia rusă. Simultan, primarul pro-rus al Bălțiului, Renato Usatîi, și bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, au acționat în această direcție. Usatîi a înfrățit orașul pe care-l conduce cu Nijni Novgorod, al cincilea oraș ca mărime din Rusia, în timp ce Vlah a deschis o „ambasada găgăuză” la Sankt-Petersburg.

Timofti - președintele decent, cu opțiuni ferme, pe care RM îl va regreta, așa se întitulează editorialul semnat de Iulian Chifu pe portalul Deschide.md. Autorul apreciază poziția lui Nicolae Timofti cu ocazia ultimei întâlniri cu premierul ceh Bohuslav Subotka, în care șeful statului a subliniat intervenția directă a Rusiei asupra Republicii Moldova cu scopul de a opri drumul european și a subliniat încă o dată efectele destructive, de lungă durată, ale războiului informațional al Moscovei împotriva Republicii Moldova. Potrivit autorului, ”mandatul lui Nicolae Timofti a fost unul marcat de extremă decență, încăpățânare și verticalitate în apărarea propriilor convingeri, momente memorabile și echilibru între partide, un președinte pe care Republica Moldova îl va regreta, susține Iulian Chifu. Autorul mai amintește că N. Timofti este președintele care a vorbit despre retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă nistreană și de pe teritoriul Republicii Moldova față în față cu Vladimir Putin. Nici un alt președinte nu a mai făcut-o direct, cu omologul său. Apoi Nicolae Timofti a respins numirea lui Vladimir Plahotniuc ca premier al Republicii Moldova, cu riscul de a fi demis de către majoritate”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău